Gran angular

Eurecat i l’IREC creen Battech, el centre tecnològic de les bateries

El nou espai d’R+D+I serà la referència de l’ecosistema de bateries del sud d’Europa

L’IREC, Institut de Recerca en Energia de Catalunya, i el centre tecnològic Eurecat han creat Battech, un centre de referència per cobrir tota l’R+D+i de l’ecosistema de bateries del sud d’Europa, que abasta la recerca, desenvolupament i innovació de tota la cadena de valor de la pròxima generació de cel·les i bateries elèctriques per als mercats de la mobilitat elèctrica, les energies renovables i els béns d’equip.

Amb aquesta finalitat, Battech establirà una unitat conjunta de recerca, desenvolupament, assaig i innovació especialitzada en l’àmbit de les bateries, amb l’objectiu de millorar la transferència de coneixement a la indústria en aquest àmbit, des d’una perspectiva enfocada a l’economia circular i la sostenibilitat de les bateries del futur.

Battech no només s’orienta a les bateries de vehicle elèctric, sinó també a les de suport a la xarxa elèctrica, amb bateries de segona vida o amb bateries de nova generació, per compensar aquells pics de demanda que les energies renovables no pugui cobrir per falta de vent, sol o per un augment de demanda sobtat.

Cal tenir present que la transició energètica i la incorporació massiva de renovables a la xarxa provoca una variabilitat cada cop més gran en la generació i en la demanda, que fan imprescindible disposar de bateries estacionàries que garanteixin la flexibilitat i la fermesa del sistema elèctric, mitjançant la regulació de freqüència, control de tensió, reducció de puntes de consum, capacitat de recuperació del sistema en cas de parades o contingències, entre altres elements. Battech centrarà les seves activitats en els projectes d’R+D+i i serveis tecnològics per a empreses i projectes competitius nacionals i internacionals, a fi de generar i transferir coneixement a la indústria de les bateries.La iniciativa es dirigeix a empreses fabricants i consumidores de bateries elèctriques, empreses del sector automoció i de la mobilitat elèctrica en general, empreses del sector energètic i béns d’equips, organismes públics de l’àmbit a nivell regional, estatal i internacional, clústers, associacions i plataformes.

L’activitat de Battech s’enfocarà en accelerar la recerca i la innovació en cel·les i bateries elèctriques i cobrirà l’R+D+i de tota la cadena de valor, englobant l’ecodisseny, nous materials, assaig i validació, ensamblatge, industrialització, segona vida i circularitat de la pròxima generació de cel·les i bateries elèctriques.

En aquest sentit, Battech proporcionarà a la indústria competències complementàries dotant-la amb recursos humans, equips i materials en l’àmbit de la recerca i desenvolupament tecnològic en el camp de les bateries.

El Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, ha destacat que “pel Departament d’Empresa i Treball, el fet de poder acompanyar aquest projecte suposa una gran oportunitat per constatar, una vegada més, l’excel·lència del nostre ecosistema de recerca i innovació, especialment en un àmbit fonamental per al futur de l’economia catalana com és el de l’automoció”.

Per la seva banda, el president d’Eurecat, Xavier Torra, ha posat de relleu que “la finalitat de Battech és avançar cap a una innovació amb impacte industrial, econòmic i social, en l’àmbit de les bateries i la mobilitat elèctrica, lleugera i ecològica”.

Segons el director de Battech i coordinador del projecte europeu Cobra, Jordi Jacas, “la Unitat Conjunta es presenta com el cor del battery hub per accelerar la recerca i la innovació en les bateries elèctriques de nova generació”. En aquest sentit, “la complementarietat de l’IREC i Eurecat i dels seus respectius grups de recerca i unitats tecnològiques enforteix la capacitat i les possibilitats científiques i tècniques de què disposen a nivell individual”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.