Opinió

La covid-19 també perjudica la salut de les empreses

Aquesta setmana s’ha presentat a la Cambra de Comerç l’Informe anual de l’empresa catalana del 2020, fet amb la col·laboració del Departament d’Economia del govern. És una anàlisi dels comptes de les empreses que es fa des del 1988, i utilitza dades de la Central de Balanços del Banc d’Espanya i del Registre Mercantil.

No ha estat cap sorpresa comprovar que la covid-19 ha impactat molt negativament el nostre teixit empresarial. D’entrada, els confinaments i les mesures per fer front a la pandèmia varen reduir el PIB en un 11,5% el 2020. Això ha tingut conseqüències directes en les empreses, que han reduït les seves vendes, la productivitat i els beneficis. Per sort, el teixit empresarial català s’havia anat capitalitzant del 2014 al 2019 i, per tant, ha pogut fer front a la crisi en millor situació que la que tenia el 2008. Recordem que, en els anys posteriors a l’esclat de la crisi financera global del 2008, a Catalunya varen tancar unes 30.000 empreses. Moltes d’aquestes per l’excés de deutes dels anys de la bombolla immobiliària, que les havia deixat en una situació molt feble, i el crac del 2008 les va escombrar. Però la millor situació als inicis del 2020 no ha evitat que hagi estat un molt mal any. Les empreses que han tancat el 2020 són unes 20.000. I l’ocupació també s’ha reduït de manera significativa.

Per tant, el 2020 la pandèmia ha trencat l’evolució positiva que havia seguit el teixit empresarial català des del 2014. Per sort, el 2021, amb els èxits del procés de vacunació, ja ha millorat la situació sanitària i de retruc ja ha començat la recuperació econòmica. Però caldrà treballar de valent per recuperar els nivells d’activitat, de resultats i d’ocupació precovid. A més, tal com ja passava abans de la pandèmia, hi ha diversos reptes pendents i, entre aquests, cal destacar un cop més la necessitat d’apostar més per l’R+D. L’esforç en innovació és la millor recepta per millorar la competitivitat. Aquest és un tema sobre el qual ja estem insistint molt des de fa anys i encara no hem aconseguit canviar. I en el conjunt d’Espanya la situació és encara pitjor, ja que en R+D (sobre el PIB) fins i tot ha estat superada per països com ara Portugal, Grècia i Polònia. És un error que pagarem car, sobretot perquè estem enmig de la quarta revolució industrial. No ens enganyem, si no augmentem substancialment les inversions en innovació, les empreses aniran perdent competitivitat i això voldrà dir menys ingressos i menys generació de valor. I, per tant, més precarietat, sobretot per als treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.