Economia

Rosa Vestit, delegada del Govern a la Catalunya Central: “No ens podem permetre el luxe de perdre el sector lleter”

Assegura que faran “tot allò que sigui possible” perquè el ramader “es pugui guanyar la vida”

La crisi del sector lleter, que afecta especialment Osona, és una de les prioritats a treballar per part de la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit.

Vestit deixa clar que “no ens podem permetre el luxe de perdre un sector com el lleter” i assegura que “des de la Conselleria d’Agricultura s’està treballant, juntament amb el sector, per trobar solucions”.

De fet, constata que hi ha productors amb “pèrdues elevadíssimes” i diu que des del Govern s’ha de fer “el que sigui perquè això funcioni i el ramader pugui vendre la llet a un preu just per poder-se guanyar la vida”.

Els ramaders alerten que estan “al límit” i reclamen, com a mínim, cobrar la llet a 37 cèntims -ara la cobren a 32-.

Els productors de llet fa temps que reclamen que se’ls pagui la llet per sobre del preu de cost. De fet, a Catalunya s’ha passat de 4.329 explotacions de llet el 1995, a 440 el 2020, és a dir, han tancat el 90%.

Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona, que agrupen una quarantena de productors, alertaven fa unes setmanes que havien perdut el seu principal distribuïdor, Làctica, que els comprava un terç de la producció.

Ara, Làctica els ha ofert apujar dos cèntims el preu del litre de llet, però els ramaders ho continuen considerant insuficient.

Vestit diu que el Govern “ha d’incidir” en aquesta qüestió, malgrat siguin activitats privades i, tot i no concretar quines accions duran a terme, deixa clar que “no ens podem permetre el luxe de perdre el sector lleter”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.