Societat

La lava del volcà de la Palma arriba al mar

La colada que emergeix del Cumbre Vieja ha desembocat a l’aigua en una zona de penya-segats de Tazacorte

Un vulcanòleg del CSIC diu que els gasos generats no són un perill i que l’ecosistema a la llarga es recuperarà

La colada de lava del volcà Cumbre Vieja de la Palma ha arribat aquesta mitjanit al mar en una zona de penya-segats a la costa de Tazacorte,

La lava ha anat caient de forma lenta i l’únic que s’ha pogut veure de lluny són pedres candents que cauen al mar, segons la transmissió que ha fet Televisió Canària des d’un vaixell i les imatges facilitades des del buc de l’Institut Oceanogràfic Ramón Margalef ..

El Cabildo de la Palma ha alertat que l’entrada de la lava al mar provoca columnes de vapor d’aigua degut al xoc tèrmic, que porten uns gasos que poden resultat tòxics per als ulls, els pulmons i la pell.

Amb la llum del dia s’ha pogut comprovar que la lava ha format una espècie de península d’uns 50 metres, guanyant poc a poc terreny al mar. Així es pot veure en diversos vídeos penjats a les xarxes, com el de l’Institut Oceanogràfic espanyol.

Des de la Guàrdia Civil i el Cabildo de la Palma s’ha demanat a la població que està en una àrea de 3,5 quilòmetres de la platja de Los Guirres, on la lava a tocat el mar, que no surtin de casa.

L’efecte de la caiguda de la lava del nou volcà de La Palma al mar afectarà el principi de forma negativa la flora i fauna marina, però a la llarga el seu impacte serà enriquidor, i els gasos que s’emeten al contacte amb l’aigua del mar no són un perill, ha dit aquest dimecres a Efe el vulcanòleg del CSIC Joan Martí.

Director del grup Geociències Barcelona, del CSIC, Joan Martí ha indicat que el més normal és que, com va succeir amb l’erupció submarina que el 2011 es va produir a El Hierro, l’entrada de la lava en l’ecosistema marí provoqui una afecció important i negativa, perquè s’introdueix material a molt una temperatura molt elevada. També s’introdueixen elements químics que no estan en equilibri en el sistema, per la qual cosa l’impacte immediat serà negatiu, però, a la llarga, l’ecosistema es reproduirà i enriquirà molt més del que era, ha assenyalat Martí.

Per això, les conseqüències a mitjà i llarg termini seran positives, com ho han estat a El Hierro, ha afegit. Respecte al delta que la lava està formant a la costa de Tazacorte, Joan Martí ha comentat que l’illa creixerà “una miqueta”, però no es farà una nova illa.

Sobre els gasos que es desprenen en entrar en contacte la lava i l’aigua del mar, el director del grup Geociències de Barcelona ha manifestat que bàsicament és vapor d’aigua i alguns gasos que es formen per reacció, però les seves quantitats són petites i es dispersaran de forma “molt ràpida”, per la qual cosa l’afecció d’aquests gasos serà “molt local” i no hi haurà problemes si se segueixen les recomanacions de les autoritats, ha afegit Joan Martí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.