Gran angular

Eurecat aplica models d’IA per a una gestió sostenible de la vinya

El consorci tecnològic coordina el projecte europeu VitiGEOSS, en què es generen indicadors per millorar el rendiment de les explotacions vitivinícoles

Eurecat coordina el projecte europeu VitiGEOSS, en què s’apliquen models d’intel·ligència artificial fent servir dades geoespacials per generar indicadors que serveixen per fer una gestió sostenible de les vinyes.

VitiGEOSS integra les anàlisis fetes a partir de dades que han recollit satèl·lits, drons, màquines i sensors instal·lats a les vinyes, i que han de ser utilitzades per millorar la gestió de les explotacions vitivinícoles. Amb la finalitat de facilitar la gestió sostenible de vinyes, es generaran nous serveis intel·ligents de previsió climàtica, de detecció i previsió de la fenologia, de predicció del risc de malalties i de recomanació de tractaments, de generació d’indicadors del cultiu i predicció de producció o d’optimització en la gestió dels recursos, així com de seguiment d’indicadors de sostenibilitat.

La Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat s’encarregarà de l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial per a l’anàlisi i la integració de múltiples fonts de dades que permetin desenvolupar nous serveis de gestió de malalties fúngiques, l’optimització de recursos i el seguiment d’indicadors de sostenibilitat, a fi d’obtenir millores en la productivitat de les explotacions vitivinícoles.

“VitiGEOSS integrarà en una única plataforma, un ecosistema de serveis de suport a la gestió agronòmica adreçats al cultiu de la vinya, permetent en un futur la integració de nous serveis així com l’oferta dels seus serveis a altres eines del mercat”, remarca Josep Pijuan, investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat. Per aconseguir l’objectiu, “avançarem en la prescripció agronòmica desenvolupant un ecosistema de serveis per al sector vinícola per donar suport als agricultors i productors, optimitzar el cultiu sostenible de la vinya mitjançant sistemes de suport a la presa de decisions sobre previsió meteorològica i climàtica, fenologia, malalties i operacions comercials i, per extensió, aprofitant al màxim les dades i els recursos europeus públics”, explica la coordinadora del projecte VitiGEOSS i gestora de projectes del centre tecnològic Eurecat, Rosa Araujo.

Finançat pel programa Horizon 2000, El consorci del projecte VitiGEOSS està format per nou socis d’Espanya, Itàlia, Portugal i dels Països Baixos, incloent tres organitzacions de l’àmbit de la recerca i la tecnologia (Eurecat, el Barcelona Supercomputing Center i Fundazione Links), una universitat (University of Naples Federico II), una pime (ELEAF), una firma de consultoria (PwC) i tres grans bodegues (Família Torres, Symington i Mastroberardino).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.