Societat

Pandèmia sense fi

La transmissió de la Covid-19 s’ha alentit en molts països per la vacunació i les mesures de control, però no s’entreveu el final de la pandèmia

Uns 234 milions de persones s’han infectat a tot el planeta i gairebé 4,8 milions han mort

La pandèmia de la Covid-19 continua ben vigent arreu del món, malgrat que en molts països les ràtios de transmissió se situïn actualment en els nivells més baixos des que es va començar a estendre la malaltia, sigui –sobretot– perquè la vacunació completa ja ha arribat a la majoria de la població, sigui per les mesures de control i contenció que s’han implementat i que encara hi continuen vigents.

Hi ha xifres, però, que continuen sent d’impacte, malgrat que el pas dels mesos i el relaxament de les mesures ens hagin fet pensar a molts que la pandèmia ja s’havia acabat. El nombre de morts a tot el món ja s’apropa als 4,8 milions de persones, i això que en molts països desenvolupats la falta de xifres oficials és el pa de cada dia. I el nombre de persones que han passat la Covid-19 supera els 234 milions, una xifra que podríem considerar relativament baixa, perquè és el 3% de la població mundial, però que en termes sanitaris es considera molt elevada.

Quant a l’evolució actual de la pandèmia, si observem els dos mapes adjunts, en el superior es pot veure que la velocitat de transmissió encara és superior a 1 (la xifra indica el nombre de noves infeccions que provoca cada persona que té la malaltia) en molts països. Hi destaquen els indicadors del Brasil i d’alguns països de l’est d’Europa, com Romania, i alguns d’africans, com el Gabon i Egipte. Tot i això, una majoria de color blau i blau cel, així com de color groc clar, convida a l’optimisme, si bé el nombre de casos confirmats diàriament encara continua sent molt elevat als tres gegants nord-americans (Mèxic, el Canadà i els EUA), a Europa, a Rússia i a bona part del sud-est asiàtic i el Pròxim Orient.

En el mapa inferior, s’hi mostra el nombre de persones amb la pauta completa de vacunació, i aquí és on les diferències entre els països rics i els més pobres es fa més evident, amb un continent africà amb el 10% de la població vacunada de mitjana, uns percentatges que pugen lleugerament als països del sud-est asiàtic i al subcontinent indi.

Amnistia Internacional ha denunciat aquesta desigualtat en un informe publicat fa uns dies. L’entitat critica que les grans farmacèutiques productores de vaccins com ara AstraZeneca, BioNTech, Johnson, Moderna, Novavax i Pfizer es neguessin a participar en iniciatives solidàries per impulsar un subministrament global de vacunes, un fet que, denuncien, retardarà el final de la pandèmia.

Amnistia afirma que les farmacèutiques guanyaran 130.000 milions de dòlars amb la Covid-19 l’any 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.