Política

ERC arriba a un acord amb el govern espanyol i votarà a favor dels pressupostos estatals

El pacte inclou una quota del 6% de català a l’audiovisual i elevar al 19% la inversió a Catalunya

El govern espanyol i ERC han tancat finalment un acord per a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022. L’executiu espanyol es compromet a establir una quota del 6% per al català a la Llei de l’Audiovisual i a crear un fons de fins a 10,5 milions d’euros per incentivar la creació de continguts audiovisuals en llengües cooficials. A més, els republicans i el govern de Pedro Sánchez han acordat una bateria d’inversions que eleven el percentatge a Catalunya fins al 19% del total a l’Estat (el projecte només el situava a un 17,2%).

El text de l’acord, al qual ha tingut accés l’ACN, també inclou la jubilació anticipada dels Mossos i els agents rurals i el traspàs de Rodalies a la Generalitat, que s’iniciarà a finals d’aquest mes de novembre.

El PSOE disposa d’aquesta manera dels vots que necessita com a mínim per fer prosperar els comptes. Són 120 del PSOE, 34 de Podem (que no ha substituït Alberto Rodríguez), 13 d’ERC, 5 de Bildu, 4 del PDeCAT, 2 de Més País, 1 de Compromís, 1 del PRC. S’espera que en les pròximes hores se sumin a l’acord també PNB (6), Terol Existeix (1) i Nova Canària (1). D’aquesta manera els pressupostos podrien sumar 188 escons, els mateixos que van donar suport als últims pressupostos.

L’acord farà possible d’aquesta manera superar les primeres votacions d’aquest dimarts, que es produeixen telemàticament fins a les 19 h i que ja eren determinants per a l’aprovació dels comptes de l’Estat, perquè un sol capítol rebutjat implica la devolució de tots els comptes a l’executiu, i per tant la pròrroga dels últims pressupostos aprovats.

Quotes a la llei audiovisual

El text de la llei audiovisual estableix que el 30% del catàleg de plataformes digitals com Netflix, HBO o Amazon Prime s’ha de reservar a obres europees. D’aquest percentatge, la meitat haurà de ser per a obres “en la llengua oficial de l’Estat o en alguna de les llengües oficials de les Comunitats Autònomes”. L’acord amb ERC fixa l’obligatorietat que del 50% per a obres en llengües estatals, un 40% haurà de ser per a produccions en català, gallec o euskera. Això suposa que, del total del catàleg, la reserva per a llengües cooficials representi el 6% i el 20% del catàleg europeu.

Si el contingut que s’ofereix està disponible, doblat o subtitulat en un idioma cooficial s’haurà d’incloure en l’oferta.

19% de la inversió territorialitzable

El projecte de pressupostos generals de l’Estat preveien una inversió territorialitzable per a Catalunya de 2.230,74 milions d’euros, un 17,2% del total a l’Estat la qual cosa encara estava per sota del pes del PIB català a l’Estat, el 19%. L’acord amb ERC implica elevar la xifra perquè representi l’equivalent al pes real de l’economia catalana, tal com marca l’Estatut.

A més, els republicans han acordat que a finals d’aquest mes de novembre s’iniciaran els tràmits per començar el traspàs de Rodalies a la Generalitat. L’acord també implica que es transferiran fins a 5,7 milions per millorar la sostenibilitat de vies de trànsit rodat i per arreglar carrils BUS-VAO. La transferència de la gestió a la Generalitat de la B23 i la B30 així com 1,6 milions per compensar l’eliminació de peatges a l’AP7 i l’AP2.

Jubilació anticipada de Mossos

Un altre punt de l’acord és que s’apliqui al cos de Mossos d’Esquadra i als agents rurals el mateix règim de jubilació anticipada que tenen els agents de la Policia Nacional o l’Ertzaintza al País Basc. ERC ha pactat una esmena transaccional amb el govern espanyol que permetrà que els agents de la policia catalana també es puguin jubilar amb 60 anys.

Auditoria a la Seguretat Social

L’acord per aprovar els pressupostos també implica la concessió per part del govern espanyol d’incloure en el projecte de llei de reforma de les pensions una auditoria pública a la Seguretat Social. La petició d’ERC, negociada en el marc de pressupostos, s’ha inclòs en el dictamen de la llei, que va aprovar ahir dilluns la Comissió de Treball i que ara s’haurà de ratificar pel ple de la cambra baixa. Un altre element inclòs és la millora de les condicions dels pensionistes més pobres i d’aquells amb llargues carreres de cotització.

Altres elements del pacte

En matèria d’habitatge, ERC i el govern espanyol és la transferència de 10 milions a la Generalitat per comprar habitatges de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) i destinar-los a habitatge social. També es consignaran partides per a Barcelona (11 MEUR) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (5 MEUR) per destinar a polítiques d’habitatge social.

Pel que fa a la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona, es dona de baixa la partida consignada per fer reformes i millorar les instal·lacions, però no s’ha pactat el traspàs a la Generalitat que reclamava ERC.

També s’inclou als PGE el finançament de quatre projectes d’investigació i desenvolupament amb un total de 7,55 milions. Es tracta de projectes destinats a la lluita contra el càncer, la indústria 4.0, la computació quàntica i el finançament d’infraestructures científico-tecnològiques.

Una altra part del pacte és consignar 500.000 euros per als primers contractes en projectes per a la mitigació dels efectes de l’emergència climàtica al Delta de l’Ebre i l’ampliació de les partides als PGE per a ajudes per adquirir llibres de text i material didàctic en fins a 60 milions.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.