Salut

L’òmicron domina al carrer però no ha entrat a les UCI

Les reinfeccions augmenten i ja són un 6,6% dels casos

330 catalans han passat la covid tres cops i un, quatre

El ritme de creixement es suavitza però salut encara no creu que sigui el pic

La variant òmicron és hegemònica al carrer però encara té una presència molt baixa als hospitals i residual a les UCI. Les proves fetes la darrera setmana de l’any passat apuntaven que la nova variant representava un 99% dels casos. En canvi, aquesta allau de contagis d’òmicron entre la població no és el que està incrementant la pressió als hospitals, on la majoria de pacients continuen sent de la variant delta. Entre els ingressats, per exemple al Vall d’Hebron, només un 25% dels casos són de la variant sorgida a Sud-àfrica, que encara no ha dut cap pacient a l’UCI. L’hospital Germans Trias i Pujol viu una situació similar, segons confirma Paula Ricart, cap de servei de medicina intensiva del centre badaloní. “La presència d’òmicron és anecdòtica. Els pacients greus continuen sent de la variant delta: fonamentalment són no vacunats i persones amb segona dosi punxada fa més de sis mesos”, explica la doctora Ricart.

L’expansió de la versió més contagiosa del coronavirus està provocant també un augment de les reinfeccions. Salut ha detectat fins ara un total de 28.402 casos de covid-19 en persones que ja s’havien contagiat prèviament. Això suposa un 2% del total de l’1.405.702 casos registrats des de l’inici de la pandèmia a Catalunya, segons dades facilitades per la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Al marge de les dades històriques globals, la reinfecció és cada cop més freqüent. Entre les persones que dimarts passat constaven amb una infecció activa al país, hi havia un 6,6% dels casos en què es tractava de reinfeccions. Segons les dades de salut, els contagis repetitius són més habituals entre la població per sota del 50 anys (un 8,03% dels casos), mentre que entre els majors de 50 anys, aquesta xifra era del 5,25%.

A més, Salut té constància que 330 persones s’han contagiat tres vegades diferents amb el coronavirus, mentre que un altre individu ha contret la covid en quatre ocasions, un cas “molt anecdòtic” però documentat amb proves i en episodis separats almenys un parell de mesos entre si.

Millora relativa

En la jornada d’ahir es va mantenir la tendència a la baixa de certs marcadors pandèmics, amb la velocitat de transmissió (1,39) al capdavant. També han baixat les visites a primària, el risc de rebrot i els ingressats a l’UCI, però la doctora Cabezas encara no hi veu prou solidesa per oferir bons pronòstics: “Encara no som al pic. Pot ser que hi arribem la setmana vinent, però cal esperar i veure l’efecte de Cap d’Any.”

De moment, les notificacions de positius continuen creixent a molta velocitat, en part gràcies a l’autodiagnòstic amb TAR. El director del CAP Casernes, Jordi Acezat, remarcava ahir la importància de notificar els casos a les farmàcies per tal que el personal sanitari es pugui dedicar a fer tasques de valor mèdic i no pas burocràtiques. El doctor explica que l’allau de consultes Covid provoca una desatenció a les visites de control de malalties cròniques que, al capdavall, acabarà repercutint també en l’estat de salut de la població.

LA XIFRA

1.718
positius
per cada 100.000 persones és la incidència acumulada en els darrers set dies a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.