Gran angular

Ferran Rodero

Director General de Promoció Econòmica

“El sector públic ha d’invertir en ‘start-ups’ que no interessin al privat”

La covid ha permès visibilitzar la importància de la transferència tecnològica La covid ha permès visibilitzar la importància de la transferència tecnològica
El FITA hauria de servir també per a activar la creació de més fons ‘fintech’ privats El FITA hauria de servir també per a activar la creació de més fons ‘fintech’ privats

Les conselleries de Recerca i Universitats i d’Economia i Hisenda han engegat el primer fons de capital de risc amb capital publicoprivat per a projectes de desenvolupament tecnològic sorgits del sistema de coneixement català. Sota el nom de FITA (Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada), l’instrument invertirà en start-ups que es troben en fases molt inicials i que necessiten capital per arrencar. La iniciativa pública hauria de servir per obrir camí i contagiar el sector privat en la creació de nous fons d’inversió en projectes que fan transferència tecnològica. Parlem amb Ferran Rodero, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació que ens dona els detalls d’aquest projecte.

El Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA) és el primer fons públic per a la transferència tecnològica a Catalunya. Quin ha estat el detonant per posar-lo en marxa ara?
És un repte de país poder impulsar la recerca i l’emprenedoria científica perquè sigui un dels motors de la competitivitat del nostre territori. Tenim un entorn privilegiat de recerca i un ecosistema de recerca amb molta capacitat de creixement. Com a administració, entenem que hem de potenciar la recerca i afavorir la transferència tecnològica perquè arribi al mercat part del que investiguen els centres de recerca i l’acadèmia. Situacions com les que hem viscut amb la covid han permès visibilitzar la importància de la transferència tecnològica per a la societat.
Quin objectiu té el FITA?
D’una banda, impulsar la recerca i l’emprenedoria científica com a motor de competitivitat del teixit econòmic del país; de l’altra, mobilitzar capital privat en la inversió en desenvolupament tecnològic per igualar-lo a la mitjana de la UE (del 0,94% actual fins a l’1,37%) i, finalment, contribuir a la millora de l’índex d’innovació de Catalunya, impulsant la transferència i la valorització de la recerca científica feta als centres de recerca i a les universitats del país, en la línia dels objectius que persegueix el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement.
Els destinataris del FITA seran start-ups en etapes inicials de desenvolupament, és a dir, en estadis de pre-llavor, llavor i posada en marxa dels diferents projectes. Veniu a omplir un buit de la inversió privada?
Són firmes en estats de tecnologia tan inicials que el risc de mercat és molt alt i, per tant, molt sovint no resulten atractives per a l’inversor privat, que, tot sigui dit, és reticent a aportar capital en una etapa tan embrionària. Justament, el FITA persegueix omplir aquest buit. La voluntat del govern és possibilitar que la recerca que es fa en aquest país tingui l’oportunitat de transferir-se al mercat. Si no hi ha l’aportació pública per impulsar i creure en aquesta tecnologia i recerca, molta acaba en un calaix. És a dir, aspirem a arribar allà on el sector privat no ho troba invertible.
El fons té un pressupost estimat de 60 milions d’euros. Expliqui'ns com es reparteix l’aportació pública i la privada?
Fins a un màxim de 30 milions seran aportats pels departaments d’Economia i Hisenda i de Recerca i Universitats, al 50% cada un, amb anualitats de 6 milions entre els anys 2022 i 2026. La resta es finançarà amb recursos procedents del sector privat. Els fons públics no podran superar el 49,9% de participació.
Quina vida preveieu que tingui el fons?
El procés d’inversió serà d’uns cinc anys, però preveiem que el fons tingui una vida d’uns deu o onze anys. I tant de bo hi hagi una segona edició o tant de bo el FITA serveixi per activar més fons fintech privats i que, aleshores, un fons públic com aquest ja no sigui necessari, perquè ja hi hagi suficient massa crítica privada.
Si haver d’estar lligat al fons durant deu anys és un requisit sine qua non, l’start-up que accedeixi al FITA corre el risc de perdre atractiu per a altres inversors, ja que els inversors privats tenen horitzons de desinversió de sis a vuit anys, com a màxim.
El nostre període d’inversió serà de 6 milions durant cinc anys i el període de desinversió serà el que els projectes necessiten, no estan obligats a ser-hi els dotze anys.
Convocareu un concurs públic per a la selecció i adjudicació de la gestora del futur fons. En quin punt està el procés?
L’acord de govern per posar-ho en marxa es va fer al desembre i ara traurem la licitació i calculem que cap a l’estiu ja podrem fer l’adjudicació. Un cop adjudicat, ja dependrà de la rapidesa que tingui la gestora per aixecar capital. Haurà de ser una gestora amb capacitat per captar capital, però també amb molt coneixement en tecnologia multisectorial.
Ferran Rodero és el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació.oriol duran


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.