Política

La Fiscalia de l’Audiència Nacional investigarà l’atac militar de Rússia a Ucraïna

El ministeri públic qualifica “d’acte de guerra injustificada” i “il·lícita” la invasió russa

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha signat aquest dimarts un decret que obre diligències preprocessals d’investigació i encomanant-les al fiscal en cap de la Fiscalia de l’Audiència Nacional, Jesús Alonso, en relació amb la invasió d’Ucraïna per part de les forces armades de la Federació Russa. Aquestes diligències tenen per finalitat establir un marc jurídic que proporcioni suport a les actuacions que a partir d’aquest moment es puguin dur a terme, bé per iniciativa pròpia, bé com a part activa de la cooperació internacional. En el decret, Delgado assegura, entre altres coses, que l’actuació de Rússia no està “emparada per causes o circumstàncies lícites” ni “existeix legítima defensa”.

Segons el decret, “l’agressió que pateix la nació sobirana d’Ucraïna no només és un acte de guerra injustificada i, per tant, no emparat en cap normativa internacional, sinó que a banda de la violació de la seva sobirania s’estan originant altres violacions greus del dret internacional humanitari, obligatori en tot temps, moment i circumstàncies”.

Per la fiscalia, les diligències d’investigació són l’instrument idoni per assegurar i canalitzar l’assistència a les autoritats ucraïneses i d’altres països afectats per la guerra i en situació similar, i permeten recopilar elements de prova que puguin ser usats en investigacions de tota mena. En aquest sentit, les diligències tenen com a objectiu fonamental comprovar els aspectes determinants de la jurisdicció, preservar els elements del delicte, poder assenyalar, si escau, les persones responsables i les víctimes, garantir la integritat dels elements de prova, constituir la via adequada per canalitzar la cooperació internacional i l’assistència mútua que pugui ser demandada, així com transmetre i rebre informació. En definitiva, per assegurar i desenvolupar les investigacions pertinents per posar-les a disposició davant de la jurisdicció competent quan fos necessari i pertinent.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.