Economia

CaixaBank fa provisions per la incertesa bèl·lica

Hi reserva 214 milions, tot i que no preveu un impacte important del conflicte

“La prudència mana”, va ser ahir la frase de Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, per justificar que l’entitat hagi reservat provisions per valor de 214 milions davant la probable reformulació de l’escenari macroeconòmic arran de la guerra a Ucraïna. Malgrat això, CaixaBank ha reduït el seu volum total de provisions en un 22,8%, fins a 273 milions, ja que ha reduït les havia aprovisionat com a coixí pels efectes de la pandèmia. Tot i que no espera que la guerra hagi de condicionar el pla estratègic que l’entitat té en marxa, Gortázar va indicar que “no es pot infravalorar” un conflicte d’aquesta magnitud, per molt que les relacions comercials i la presència al focus de la contesa siguin poc rellevants. “El que sí que cal tenir present és la pujada de preus de les primeres matèries i l’energia, i també la repercussió en països amb els quals sí que tenim relacions comercials”, va concloure.

Gortázar va fer aquestes declaracions durant la presentació dels resultats del primer trimestre de l’any, quan es compleix just un any de la fusió entre CaixaBank i Bankia, que es va executar a final de març del 2021.

El conseller delegat va destacar com d’avançat està el procés d’integració, que ja ha fet un 90% del camí previst “malgrat haver coincidit amb la sisena onada de la pandèmia, la integració d’oficines i ara l’esclat de la guerra, que ha portat molta volatilitat al mercat”.

Pel que fa als resultats, Gortázar va aclarir que, si bé els 707 milions de resultat net del primer tram de l’any representen un 85% menys que el del mateix període de l’exercici anterior, en termes comparables, descomptant-hi els resultats extraordinaris que va suposar la fusió (en què es van sumar els resultats de Bankia), el resultat ha crescut gairebé un 22% respecte al del 2021.

Gortázar va destacar la bona activitat comercial i la millora en la producció de crèdit, especialment en el sector de pimes, així com en la captació de recursos a mitjà i llarg termini, com ara dipòsits, fons i assegurances, activitats en les quals l’entitat guanya quota de mercat. El banquer també va subratllar la fortalesa del balanç i la caiguda de la taxa de morositat, que retrocedeix una dècima, fins al 3,5%.

Respecte a la caiguda del marge d’interessos, que va retrocedir un 5,4%, Gortázar es va mostrar optimista respecte a les perspectives de pujades de tipus, ara que l’euríbor a 12 mesos ja ha passat a ser positiu després d’anys de ser inferior a zero. A més, va dir, el retrocés del marge ha quedat compensat per la bona evolució de les comissions per l’augment del negoci i dels clients, “i no perquè les comissions s’hagin apujat”, i també per la caiguda de les despeses, “que indiquen que es comencen a notar els efectes de la integració”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.