Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA van ajudar a Ucraïna a enfonsar el buc rus Moskva

Washington va subministrar informació d’intel·ligència per destruir el creuer de míssils l’abril passat

Era el vaixell insígnia de la flota russa

Moscou atribueix a un incendi i a l’explosió de munició l’enfonsament

Els Estats Units van subministrar informació d’intel·ligència per ajudar Ucraïna a enfonsar a l’abril el creuer de míssils Moskva, el vaixell insígnia de la Flota del mar Negre russa, segons han informat mitjans nord-americans.

Aquests mitjans, entre ells la CNN i el The Washington Post i que citen fonts del govern nord-americà, han assenyalat que Washington no va tenir “avís previ” que Kíiv anés a atacar aquest emblemàtic vaixell rus.Tot i això, han reconegut que els Estat Units “comparteixen informació” marítima amb Ucraïna per assistir el país en la defensa davant els atacs de les forces russes, que han estat llançant míssils des dels seus vaixells de guerra des del Mar Negre cap a territori ucraïnès.

Els Estats Units haurien ajudat a precisar la localització exacta del creuer de míssils per permetre l’atac ucraïnès, d’acord amb aquestes fonts.

Des del Pentàgon no s’ha confirmat oficialment el paper nord-americà a l’enfonsament del Moskva, però s’ha reconegut l’estreta col·laboració amb Kíiv. “Ucraïna combina informació que nosaltres i altres ofereixen amb intel·ligència que ells demanaven per si mateixos. I després prenen les seves pròpies decisions”, ha dit John Kirby, portaveu del Departament d’Estat, en roda de premsa.

Fins ara, Rússia ha admès un mort i 27 desapareguts en l’enfonsament del Moskvà, que Moscou atribueix a un incendi i a l’explosió de munició, i Kíiv i els Estats Units a l’impacte de dos míssils ucraïnesos.

Fonts de l’exèrcit d’Ucraïna van afirmar que el vaixell rus havia estat aconseguit per dos míssils ucraïnesos “Neptú”, a conseqüència de tot això es van produir a bord diverses explosions i un incendi.

Rússia primer va assegurar que el vaixell mantenia la flotabilitat, que l’incendi i les explosions de municions havien estat controlades i que la tripulació havia estat evacuada a altres vaixells de la zona. Hores després, tot i això, el Ministeri de Defensa va informar que el Moskva es va enfonsar “enmig d’una tempesta quan era remolcat a port”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.