Dona’m la mà i aixeca’t
90%de les empreses emergents acaben en fallida durant els primers cinc anys de vida
Només un 40% de les noves empreses sobreviuen després dels cinc primers anys de vida, segons l’INE. En el cas de les empreses emergents, aquelles que es dediquen a crear un servei o producte tan innovador que es considera altament insegur, la mortalitat és del 90%.
Malgrat el baix índex de supervivència, el fracàs a casa nostra encara està carregat d’estigmes, i molts emprenedors acaben defugint engegar nous projectes per la por de tornar a fracassar.
La firma d’assessorament i d’inversió a start-ups Oryon Universal veia cada dia talent que es quedava pel camí a causa dels fracassos de les seves iniciatives empresarials, i va decidir crear una fundació que atengués aquests emprenedors en hores baixes.
“Som una fundació que es dedica a ajudar aquells a qui no els han anat bé les coses en la seva aventura emprenedora, i aspirem a fer un canvi més global com a societat per normalitzar el fracàs i que aquest es vegi com un aprenentatge”, explica la directora de la fundació, Tania Ramírez.
De fet, el que els mou és una frase de Henry Ford: ‘‘El fracàs és una oportunitat per començar de nou, però amb més intel·ligència.”
Així que la fundació agafa de la mà els qui han fracassat, els acompanya a superar el període de dol que estan vivint i els orienta per reinventar-se més aviat que tard. “Tenim un programa d’ajut psicològic, que està pensat per recuperar-los emocionalment, ens enfoquem molt en la persona i un cop superada aquesta etapa ja comencem a definir el seu nou full de ruta des d’un punt de vista més laboral”, diu Ramírez.
La primera acció de la fundació és analitzar la situació financera en què es troba l’organització fallida i el seu fundador i mirar de quina manera es pot acollir a la llei de la segona oportunitat. “Sanejar deutes és el primer pas per tancar ferides i començar de nou”, explica la directora.
Després, la fundació defineix el que seria una mena de programa de recol·locació (sovint conegut pel seu terme en anglès, outplacement), amb què es procura recol·locar un empleat en una altra empresa en el mínim temps possible i reduint al màxim els aspectes negatius d’un acomiadament. En aquest cas es prepara l’emprenedor per embarcar-se en un nou projecte emprenedor o, si ho prefereix , se’l reorienta cap a la corporació com a assalariat. “El procés de reincorporació comporta haver de tornar-se a preparar en qüestions tan simples com fer un CV o fins i tot trencar amb tot el que havia estat vinculat fins aleshores”, recorda Ramírez. Per això mateix, la fundació ha engegat un nou programa de mentoria amb directius i experts del món de l’empresa ja jubilats que acompanyen els qui han fracassat.