Economia

El Banc d’Espanya apunta una nova rebaixa del creixement del PIB

Ajorna la sortida de la crisi a final del 2023

Avisa que caldran noves actuacions per ajustar el sistema de pensions

El Banc d’Espanya apunta una nova rebaixa del creixement del PIB per al 2022 derivada de la “incertesa” de la guerra a Ucraïna. Així ho indica un informe anual de l’organisme publicat ahir, que també adverteix que les perspectives econòmiques estaran marcades pel conflicte bèl·lic, la recuperació de la pandèmia i l’increment de preus. Així mateix, més enllà de mesures fiscals, el Banc d’Espanya proposa un “pacte de rendes”, que “contribuiria a evitar que es desencadeni una espiral d’increments de preus i costos”. A banda, l’organisme també avisa que caldran “noves actuacions en el futur” per ajustar el sistema de pensions per afrontar l’envelliment de la població.

El Banc d’Espanya admet que les perspectives d’evolució macroeconòmica mundial a principis d’any eren “moderadament optimistes”. De fet, a l’abril l’organisme ja va revisar a la baixa les previsions de creixement per al 2022 en nou dècimes, del 5,4% al 4,5% per la guerra. Ara i, en absència de qualsevol consideració addicional, la dada del primer trimestre portaria a una “rebaixa mecànica” d’aproximadament cinc dècimes que situaria la taxa mitjana de creixement en el 4% que la setmana passada va pronosticar la Comissió Europea, tres dècimes per sota de les previsions del govern. I, de nou, l’informe indica que caldrà esperar un “retard en el procés de recuperació” derivat del conflicte bèl·lic. Concretament el situa per a finals del 2023.

Així mateix, el Banc d’Espanya adverteix que l’encariment del preu de les matèries primeres continuarà com a “principal factor de l’increment de preus”, ja que les expectatives d’inflació a mitjà i llarg termini “també s’han elevat”. El document considera que l’augment de preus ha afectat més les llars amb menys nivell de renda i, en aquesta línia, assegura que “probablement” han augmentat els nivells de desigualtat arran de la pandèmia.

Després de tot, l’organisme creu que hi ha d’haver una “estratègia integral de reformes estructurals”. En el marc d’aquesta estratègia, un dels punts que subratlla l’informe és “reforçar la sostenibilitat” del sistema públic de pensions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.