Política

Putin s’obre a deixar sortir el blat ucraïnès

Exigeix de nou que li aixequin sancions, mentre el seu exèrcit avança pel Donbass

El president rus, Vladímir Putin, es va mostrar disposat ahir a facilitar el trànsit marítim de mercaderies als mars Negre i d’Azov, en coordinació amb Turquia, i també a l’exportació de cereals des dels ports ucraïnesos. El Kremlin no va especificar si Putin es referia als ports sota control rus –com ara Mariúpol, Berdiansk o Kherson– o els que continuen en mans ucraïneses, com ara el d’Odessa. El president rus i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, ho van analitzar en una conversa telefònica en què van abordar també les dificultats en el mercat mundial d’aliments. El cap del Kremlin va reiterar davant d’Erdogan que la crisi alimentària ha sorgit com a resultat de les sancions occidentals i en va tornar a reclamar l’aixecament, cosa que permetria a Rússia, segons va dir, exportar volums significatius de fertilitzants i productes agrícoles.

Periodista francès mort

Sobre el terreny, les tropes russes continuaven ahir el seu avanç cap a Sievierodonetsk, la ciutat més gran de la regió del Donbass en mans encara dels ucraïnesos, destruint-ho tot al seu pas, segons diversos testimonis.

També ahir, un periodista francès de la cadena BFMTV va resultar mort a la regió de Lugansk a causa d’un atac rus contra un vehicle blindat que anava a recollir civils per ser evacuats. Es tracta del vuitè informador que mor mentre feia la seva feina en aquest conflicte, segons Reporters Sense Fronteres (RSF).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.