Política

La UE rebaixa l’ambició del vet al petroli rus

Hongria vol més garanties per si fallen els oleoductes

Es prohibiran les importacions de cru per via marítima

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) albiren el principi de la fi, per ara, de l’estira-i-arronsa pel vet al petroli rus. Això sí, a costa de rebaixar l’ambició. “No és una bona proposta.” Les paraules del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, no feien preveure una discussió fàcil en la cimera de líders europeus a Brussel·les, però l’objectiu continuava sent el mateix: tancar un acord polític per tirar endavant el sisè paquet de sancions contra Rússia.

Després de tres setmanes amb les noves sancions bloquejades, Hongria continuava fent encallar la mesura proposada per la Comissió Europea, a qui carregava la responsabilitat que el sisè paquet de sancions no tirés endavant. “No hi ha en absolut compromís en aquest moment; no hi ha acord en absolut”, advertia Orbán, a l’arribada a la cimera.

Les paraules del líder hongarès van restar optimisme a l’ambició del president del Consell Europeu, Charles Michel, de tancar un acord polític durant la trobada. “Fa massa temps que [el paquet de sancions] està sobre la taula”, va afirmar a l’arribada a la cimera. “És el moment de prendre decisions”, hi va afegir.

Més pessimista es va mostrar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Des de l’inici, va avisar que no tenia “les expectatives massa altes” sobre la possibilitat que es tanqués un pacte. “No tinc massa expectatives sobre que es resolgui en les pròximes 48 hores, sinó després”, va afirmar.

El vet al petroli rus ha estat una proposta controvertida des del principi, però en els últims dies s’han fet passos per tirar-la endavant. Però amb la contrapartida de limitar-ne l’ambició. L’última proposta sobre la taula dels Vint-i-set preveia el vet al cru rus a finals d’any per via marítima, que representa dos terços del total. Amb aquest plantejament, la UE cedia davant Hongria i mantenia l’arribada de cru rus per oleoducte. Orbán, principal aliat a la UE de Rússia, veia relativament de bon ull la proposta, cosa que suposava un pas endavant, però demanava més garanties per assegurar el subministrament en cas d’accident als oleoductes. “Hem de tenir el dret a obtenir petroli rus d’una altra manera”, va subratllar.

A Brussel·les, es veu a prop el desbloqueig de l’embargament del petroli rus, però l’acord arriba a canvi de rebaixar l’ambició d’una mesura que pretén deixar Rússia sense una de les seves principals fonts de finançament. La proposta amb què treballen els líders europeus sí que preveu una primera fase en què es prohibiran les importacions de petroli rus per via marítima, però deixa per més endavant i sense cap data concreta quan tallar les importacions per oleoducte.

En l’intent de deixar Rússia sense els ingressos de les exportacions energètiques, el petroli era una de les fonts que Brussel·les veia més fàcils de tallar. Els esculls per tirar-lo endavant mostren un escenari complicat si es vol anar un pas més enllà amb el gas, més problemàtic que el cru. Mentrestant, la companyia russa Gazprom continua tallant el subministrament de gas a països europeus. Ara els afectats són els Països Baixos i Dinamarca, i tot per haver-se negat a acceptar l’exigència del Kremlin de pagar el gas amb rubles.

LA FRASE

Fa massa temps que [el paquet de sancions] està sobre la taula
Charles Michel
PRESIDENT DEL CONSELL EUROPEU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.