Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

La UE exigeix a Rússia que desbloquegi l’exportació de cereals ucraïnesos

Els 27 es comprometen a “facilitar” el trasllat de les mercaderies a través rutes alternatives als ports del mar Negre

El Consell Europeu aposta per “millorar la resiliència” del mercat del gas davant els talls del subministrament rus

Els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea (UE) han exigit aquest dimarts a Rússia que aixequi el bloqueig dels ports ucraïnesos al mar Negre i permeti les exportacions de cereals des d’aquest país per evitar una crisi alimentària global.

En les conclusions de la cimera extraordinària que ha reunit els líders europeus a Brussel·les, el Consell Europeu “condemna enèrgicament la destrucció i apropiació il·legal per part de Rússia de la producció agrícola a Ucraïna”. El document alerta que la “guerra russa d’agressió contra Ucraïna” té un “impacte directe en la seguretat alimentària mundial i l’assequibilitat”.

És per això que els vint-i-set demanen a Rússia que “acabi amb els seus atacs contra infraestructura de transport a Ucraïna, aixequi el bloqueig dels ports ucraïnesos del mar Negre i permeti les exportacions d’aliments, en particular des d’Odessa”.

Ucraïna era abans de la guerra un dels principals exportadors mundials de cereals i les seves mercaderies eren fonamentals per a la seguretat alimentària d’àrees com l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica. La majoria dels aliments ucraïnesos es traslladava d’aquest país a la resta del món a través dels ports del mar Negre, que ara Rússia ha bloquejat.

Davant aquest escenari, la UE explora possibilitats per “facilitar” la sortida del cereal retingut a Ucraïna a través de rutes alternatives, com carreteres, ferrocarrils i ports de la UE. “La UE adopta mesures actives per facilitar les exportacions agrícoles d’Ucraïna i per donar suport al sector agrícola ucraïnès la temporada de 2022”, afirmen els caps d’Estat i de govern europeus.

La Comissió Europea (CE) ha presentat una proposta sobre vies solidàries per accelerar l’exportació dels productes agrícoles ucraïnesos i facilitar la sortida de 20 milions de tones de cereal cap a Europa i la resta del  món. El Consell Europeu convida els Estats membres a “accelerar” el treball sobre aquestes vies solidàries i “facilitar les exportacions d’aliments des d’Ucraïna per mitjà de diferents rutes terrestres i ports de la UE”.

En matèria energètica, els líders europeus remarquen la necessitat de “millorar la resiliència” del mercat del gas davant els talls de subministrament per part de Gazprom a diversos països. Ara per ara, Rússia ha tallat l’aixeta del gas a cinc països del club comunitari.

unió europea

Els líders de la UE reconeixen el “potencial” ibèric en el futur energètic europeu

S’insisteix en la necessitat de completar i millorar la interconnexió de les xarxes europees de gas i electricitat
Efe

Els líders de la Unió Europea han reconegut aquest dimarts per escrit el “potencial” de la península Ibèrica en el futur subministrament d’energia renovable en una Unió Europea (UE) que s’està allunyant a marxes forçades dels combustibles fòssils importats de Rússia i que aspira a l’autonomia energètica.

Les conclusions aprovades pels caps d’Estat i de Govern dels països de la UE, reunits de manera extraordinària per a analitzar el context geopolític de la invasió russa sobre Ucraïna, reconeixen la necessitat d’“aprofitar el potencial de la península Ibèrica per a contribuir a la seguretat de subministrament energètic de la Unió Europea”.

El text recull també la necessitat de “completar i millorar la interconnexió de les xarxes europees de gas i electricitat mitjançant la inversió i la finalització de la infraestructura per a projectes nous i existents, incloses les interconnexions de gas natural liquat (GNL)”, aquestes últimes adaptades per a transportar hidrogen “a tota la Unió Europea”.

Els líders dels estats membres han encarregat també a la Comissió Europea que explori diferents formes per a frenar l’increment dels preus de l’energia, incloent-hi l’anàlisi de “la viabilitat d’introduir límits temporals als preus d’importació quan s’escaigui”.

Els caps d’Estat i de Govern dels estats membres han subratllat la necessitat de la UE de “diversificar encara més les fonts i rutes de subministrament i garantir el subministrament d’energia a preus assequibles”, així com concentrar-se en l’“eficiència i l’estalvi energètic” i “accelerar el desplegament d’energies renovables” i els permisos per a instal·lar les infraestructures.

Els líders recolzen així les línies generals del pla “Repower EU” de la Comissió Europea, presentat el 18 de maig, per a allunyar a la UE dels combustibles russos, especialment del gas, que els líders criden a examinar i implementar ràpidament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.