unió europea

Els líders de la UE reconeixen el “potencial” ibèric en el futur energètic europeu

S’insisteix en la necessitat de completar i millorar la interconnexió de les xarxes europees de gas i electricitat
Efe

Els líders de la Unió Europea han reconegut aquest dimarts per escrit el “potencial” de la península Ibèrica en el futur subministrament d’energia renovable en una Unió Europea (UE) que s’està allunyant a marxes forçades dels combustibles fòssils importats de Rússia i que aspira a l’autonomia energètica.

Les conclusions aprovades pels caps d’Estat i de Govern dels països de la UE, reunits de manera extraordinària per a analitzar el context geopolític de la invasió russa sobre Ucraïna, reconeixen la necessitat d’“aprofitar el potencial de la península Ibèrica per a contribuir a la seguretat de subministrament energètic de la Unió Europea”.

El text recull també la necessitat de “completar i millorar la interconnexió de les xarxes europees de gas i electricitat mitjançant la inversió i la finalització de la infraestructura per a projectes nous i existents, incloses les interconnexions de gas natural liquat (GNL)”, aquestes últimes adaptades per a transportar hidrogen “a tota la Unió Europea”.

Els líders dels estats membres han encarregat també a la Comissió Europea que explori diferents formes per a frenar l’increment dels preus de l’energia, incloent-hi l’anàlisi de “la viabilitat d’introduir límits temporals als preus d’importació quan s’escaigui”.

Els caps d’Estat i de Govern dels estats membres han subratllat la necessitat de la UE de “diversificar encara més les fonts i rutes de subministrament i garantir el subministrament d’energia a preus assequibles”, així com concentrar-se en l’“eficiència i l’estalvi energètic” i “accelerar el desplegament d’energies renovables” i els permisos per a instal·lar les infraestructures.

Els líders recolzen així les línies generals del pla “Repower EU” de la Comissió Europea, presentat el 18 de maig, per a allunyar a la UE dels combustibles russos, especialment del gas, que els líders criden a examinar i implementar ràpidament.