Política

Estat espanyol

Defensa cessa el capità que ha dut a beneir la seva unitat al Valle de los Caídos

L’Exèrcit de Terra obre un expedient disciplinari al militar que s’ha de resoldre en 48 hores

El grup republicà al Congrés presenta una bateria de preguntes al govern espanyol sobre aquest afer

L’Exèrcit de Terra espanyol ha cessat el capità que va dur la seva unitat a beneir al Valle de los Caídos, segons han confirmat a Efe fonts militars.

Un cop difosa la notícia, l’Exèrcit de Terra ha obert una investigació atès que es tractava d’una “activitat no autoritzada” duta a terme durant una marxa programada i ha acabat cessant el capità. A més, li ha obert un expedient s’ha de resoldre en 48 hores, per bé que el cessament del capità ja s’ha fet efectiu.

Els fets es van produir aquest dimarts durant una marxa programada de la companyia Uad Ras II/31 de l’Exèrcit de Terra, enquadrada en la Brigada d’Infanteria Guadarrama XII. El capità ara expedientat va ordenar a la seva unitat anar al monument franquista per beneir la banderola per un sacerdot, una activitat que no havia estat autoritzada, segons fonts de l’Exèrcit.

En un vídeo difós a les xarxes socials per l’associació Ciutadans d’Uniforme, es veu com els membres de la companyia militar s’agenollen a davant un religiós l’escalinata de la basílica amb la banderola, a la qual posteriorment va ruixar amb aigua beneïda.

Es dona la circumstància que el 2020 el mateix capità, J.L.P., ja va fer beneir la banderola de la seva companyia pel capellà de l’Acadèmia General Militar.


Preguntes al govern
ERC ha presentat al Congrés una sèrie de qüestions adreçades al govern espanyol en relació amb aquest afer. L’escrit, registrat pel diputat Gerard Álvarez, pregunta en concret si el ministeri de Defensa tenia coneixement d’aquesta pràctica al Valle de los Caídos o d’altres “de la mateixa índole que succeeixen a les forces armades de l’Estat espanyol”. En el cas que així sigui, vol saber per què es permeten aquestes accions i si el govern les legitima. En el benentès que el govern no n’estigués al cas, pregunta quines mesures pensa aplicar per “evitar pràctiques dels cossos de seguretat públics en espais d’índole feixista”.

Els republicans incideixen en què el cap de la unitat hauria comès un abús d’autoritat per obligar els soldats a acudir a un acte que “atempta contra la llibertat religiosa dels militars” i pregunten quines conseqüències comporta aquestes accions. “Quines mesures prendrà el govern amb el reincident i indegut comportament del capità a càrrec de la companyia afectada?”, assenyalen entre altres qüestions.

Finalment, ERC vol saber si el govern espanyol “continua negant la vinculació de les forces armades espanyoles amb el feixisme”.

També han registrat preguntes parlamentàries EH Bildu i Més País.