Política

País Basc

Detenen Xabier Atristain després del rebuig del Tribunal Suprem a revisar el cas malgrat la sentència del TEDH

El pres d’ETA va ser excarcerat al febrer després que el tribunal d’Estrasburg condemnés Espanya per vulnerar les seves garanties judicials

Sortu qualifica la detenció d’“injusta i indignant” i alerta que la decisió del Suprem suposa la “impunitat absoluta a les vulneracions de drets humans” per l’Estat espanyol contra l’independentisme basc

El pres d’ETA Xabier Atristain ha estat detingut aquest dijous l’endemà que el Tribunal Suprem (TS)espanyol rebutgés revisar la seva condemna a 17 anys de presó malgrat la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que va concloure que Espanya havia vulnerat les seves garanties en no haver motivat la decisió judicial que li va impedir designar un advocat durant un interrogatori policial.

Efectius de l’Ertzaintza han arrestat Aristrain al centre de Sant Sebastià per ordre de l’Audiència Nacional espanyola, segons han informat a Efe fonts del departament basc de Seguretat.  El detingut ha tornat a ser internat a la presó donostiarra de Martutene, d’on va sortir fa poc més de tres mesos.

Atristain va ser excarcerat el passat 17 de febrer després que el TEDH sentenciés que l’Estat havia vulnerat el seu dret a un procés amb totes les garanties. El tribunal d’Estrasburg va considerar que no haver-li permès triar advocat quan va ser detingut el 2010 en règim d’incomunicació va poder impactar en la seva confessió inicial i en el judici posterior. La cort europea va condemnar  Espanya a indemnitzar-lo amb 12.000 euros per danys morals i 8.000 en concepte de despeses i honoraris.

Arran de la sentència del TEDH Aristrain va presentar un recurs de revisió davant el Suprem per anul·lar la seva condemna argumentant que la sentència europea havia conclòs que la prohibició de triar advocat “havia soscavat l’equitat del procés penal posterior en la mesura en què la declaració inicial inculpatòria del demandant va ser admesa com a prova”.

Malgrat la sentència d’Estrasburg, la Sala Penal del Suprem ha rebutjat el recurs d’Aristrain amb l’argument que, fins i tot prescindint d’aquestes declaracions, existeixen altres proves alienes a les mateixes per les quals s’hagués pogut arribar a la mateixa conclusió sobre els fets que fonamenten la seva condemna, per la qual cosa afirma que no pertoca revisar la sentència ferma en aquest cas.

El Suprem insisteix que la localització de les armes i explosius pels quals es va condemnar Aristrain a 17 anys de presó no es va basar únicament en la declaració del condemnat sinó també en “altres proves, com les declaracions inculpatòries dels coacusats, les declaracions dels testimonis o el silenci del demandant a les preguntes de l’acusació”.

A més, el tribunal interpreta que la sentència del TEDH “no qüestiona ni la legislació vigent a Espanya, ni el règim d’incomunicació d’una persona detinguda en els supòsits de delinqüència terrorista, sempre que es faci sota la supervisió d’un jutge” i es justifiquin les raons per les quals es restringeixin “alguns dels drets del detingut incomunicat”. Segons l’alt tribunal espanyol, la vulneració apreciada pel TEDH és que “no hi va haver una resolució individualitzada pel jutge d’instrucció que justifiqués per què no es va permetre al detingut accedir a un advocat de la seva tria”.


Sortu:“És un autèntic escàndol sense precedents”

Sortu ha reaccionat a la detenció d’Aristrain amb un missatge a les xarxes socials on la qualifica d’“injusta i indignant” i assegura que continuaran “lluitant fins que Xabier i tots els altres [presos] surtin al carrer”.

El partit de l’esquerra abertzale ja va carregar ahir contra la decisió del Suprem (TS) de no revisar la condemna contra Xabier Atristain. “És un autèntic escàndol sense precedents que ofereix una impunitat absoluta a les vulneracions de drets humans emprades per l’Estat espanyol contra l’independentisme basc”, assenyala en un comunicat.

La formació basca crida “la resta d’agents polítics, sindicals i socials” a “aixecar la veu contra aquesta injustícia” que, segons Sortu, “obstaculitza la construcció d’un escenari de llibertat, pau i convivència democràtica” per al poble basc.

La formació abertzale recorda que “la condemna de 17 anys de presó de Xabier Atristain va ser possible després de la vulneració dels seus drets fonamentals”. “Li va ser vulnerat el dret a la defensa i el dret a un procés just i equitatiu. No només a ell, sinó també a altres milers de bascos”, afegeix.

Sortu lamenta que “en comptes de buscar una solució raonable a l’assumpte dels presos, basada en la justícia, l’Estat profund opti per fugir cap endavant i aprofundir en la vulneració de drets d’Atristain, amb l’intent de tancar la finestra d’oportunitat que va obrir Estrasburg per a donar una sortida justa i lògica a aquesta qüestió”.

“Amb aquesta actitud de la judicatura espanyola queda demostrada una vegada més que aquest no és un Estat de dret”, conclou el partit independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.