Societat

estat espanyol

Sentència pionera

L’Audiència de Guipúscoa reconeix la nacionalitat espanyola a una nena migrant que va néixer durant el viatge

La justícia ha reconegut per primera vegada la nacionalitat espanyola a una nena apàtrida que va néixer al Marroc durant el trànsit migratori cap a l’Estat espanyol de la seva mare, natural del Camerun. En una sentència, amb data de l’11 de maig passat, l’Audiència de Guipúscoa desestima el recurs d’apel·lació que va presentar l’Advocacia de l’Estat i dóna la raó al titular del jutjat número 5 de primera instància de Sant Sebastià que ordenava el reconeixement de la nacionalitat espanyola a la menor per evitar la situació de vulnerabilitat en la qual es trobava la petita, la qual no podia accedir ni als serveis sanitaris ni educatius.

Amb aquesta sentència pionera, l’Audiència de Guipúscoa pretén evitar que la nena, resident amb la seva mare a Sant Sebastià, quedi en situació de “desigualtat” respecte a altres menors i que pateixi una “reducció significativa” dels seus drets “bàsics i fonamentals” com el dret a l’educació, entre altres.

L’Advocacia de l’Estat espanyol mantenia que “pel simple fet de ser apàtrida no es té dret a la nacionalitat d’origen si no concorren per això els requisits previstos en la legislació espanyola”.

L’Audiència de Guipúscoa diu en la seva sentència que el dret a una nacionalitat ve reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans, així com en la Convenció sobre els Drets del Nen, entre altres, i recorda que el Codi Civil espanyol estableix que “es consideren nascuts en territori espanyol els menors d’edat el primer lloc conegut d’estada per ells sigui territori espanyol”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.