conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Separatistes prorussos decreten pena de mort per a 2 voluntaris britànics capturats a Donestk
Un tercer ciutadà d’origen marroquí ha estat condemnat acusat també de mercenari al servei de l’exèrcit ucraïnès
El Tribunal Suprem de la separatista república popular de Donetsk ha condemnat a mort aquest dijous als presoners britànics Shaun Pinner i Aiden Aslin i al marroquí Braguim Saadun, acusats de mercenaris al servei de l’exèrcit ucraïnès, segons ha informat l’agència de notícies local DONEN.
“En emetre el seu veredicte el tribunal es va guiar no sols per les normes i regles prescrites, sinó també pel principi indestructible de la justícia”, ha dit un portaveu del tribunal.
Els condemnats tenen un mes per a recórrer la sentència, dret del qual faran ús els tres combatents, segons l’agència DONEN. Els tres presoners de guerra van reconèixer ahir haver comès accions dirigides a la presa violenta del poder, en virtut de l’article 323 del codi penal. En temps de pau aquest article es castiga amb fins a 20 anys de presó, però en cas de guerra el processat pot ser condemnat a pena de mort, d’acord amb les lleis de Donetsk. Cap dels tres estrangers va reconèixer ahir haver participat com a mercenaris en accions militars a Ucraïna, d’acord amb l’article 430.
Aquest dijous, no obstant això, el tribunal ha informat que els tres acusats sí havien admès tots els càrrecs presentats en contra seva, la qual cosa inclou operar com a mercenaris en el Donbass i dur a terme activitats terroristes, segons va precisar DONEN.
Shaun Pinner, de 48 anys, va ser capturat durant el setge rus a la ciutat de Mariúpol (mar d’Azov) després de diversos anys com a soldat de l’Exèrcit ucraïnès.
Aslin, de 28 anys i que formava part des de 2018 de l’Exèrcit ucraïnès, també va ser capturat a l’abril per les milícies prorusses en la mateixa ciutat de la regió de Donetsk, on continuen els combats entre tropes russes i ucraïneses.
A mitjan abril Aslin i Pinner es van dirigir en un missatge difós per la televisió russa al primer ministre britànic, Boris Johnson, amb la petició de ser canviats pel polític prorús pròxim al Kremlin Víctor Medvedtxuk, detingut per alta traïció.
Tant la família de tots dos soldats com el govern britànic han demandat a les autoritats russes un tracte digne d’acord amb la Convenció de Ginebra.
Londres es mostra “profundament preocupat” per les sentències a britànics
El govern britànic s’ha mostrat aquest dijous “profundament preocupat” arran de les condemnes a mort imposades als britànics Aiden Aslin, de 28 anys, i Shaun Pinner, de 48, capturats mentre combatien per a les forces ucraïneses contra tropes russes.
Un portaveu de Downing Street —oficina i despatx oficial del primer ministre britànic, Boris Johnson— va reaccionar a la sentència donada pel Tribunal Suprem de la separatista república popular de Donetsk als dos nacionals britànics, que van ser capturats al costat del marroquí Braguim Saadun.
“Òbviament, estem profundament preocupats per això. Hem dit contínuament que els presoners de guerra no haurien de ser explotats per a fins polítics”, va apuntar la font oficial del Govern de Londres.
El portaveu ha recordat que “en virtut de la Convenció de Ginebra, els presoners de guerra tenen dret a la immunitat concedida als combatents i no haurien de ser jutjats per la seva participació en les hostilitats”.
“Continuarem treballant amb les autoritats ucraïneses per a intentar assegurar l’alliberament de qualsevol nacional britànic que estigui servint a les forces armades ucraïneses i que estiguin retinguts com a presoners de guerra”, ha assenyalat.
Ucraïna diu que no escatimarà esforços per a alliberar els estrangers condemnats
El Ministeri d’Exteriors d’Ucraïna ha afirmat aquest dijous que no escatimarà esforços per a aconseguir l’alliberament dels tres soldats estrangers condemnats avui a mort per les autoritats prorusses a la regió de Donetsk.
Tots els estrangers que lluiten en territori ucraïnès com a part de les Forces Armades de Kíiv són personal militar ucraïnès, ha afirmat un portaveu del Ministeri, Oleh Nikolenko, en declaracions a l’agència ucraïnesa RBC.
“D’acord amb el dret humanitari internacional, cauen sota l’estatus legal de combatents,” ha subratllat Nikolenko en referència als dos britànics i al marroquí als quals les autoritats separatistes en el Donbás qualifiquen de “mercenaris”.
“Tot el personal militar ucraïnès capturat per l’enemic té drets com a presoner de guerra. L’enemic té prohibit sotmetre’ls a actes violents, intimidar-los o tractar-los de manera inhumana,” ha indicat. A més ha qualificat el veredicte contra els tres de “nul i sense efecte”.
“Aquests judicis públics posen els interessos de la propaganda per sobre dels de la llei i la moralitat i soscaven els mecanismes per al retorn dels presoners de guerra,” ha acusat el portaveu.