Política

Política

El Congrés elimina el vot pregat dels electors a l’exterior

Els residents a l’estranger rebran la documentació d’ofici al seu domicili

També podran descarregar les paperetes per internet i tindran més dies per votar

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous per unanimitat la reforma de la Llei del Règim Electoral General (LOREG) que deroga l’anomenat vot pregat, el requisit pel qual els ciutadans espanyols que viuen a l’exterior havien de demanar prèviament el vot. Amb aquesta reforma, aquest electors rebran la documentació d’ofici i tindran l’opció de descarregar les paperetes de forma telemàtica.

La iniciativa, proposada pels socialistes i Unides Podem i consensuada amb la resta de grups, forma part d’una reforma més àmplia de la llei del Règim Electoral General. La reforma, que ara seguirà la seva tramitació al Senat, suprimeix el requisit de pregar o sol·licitar el vot, cosa que permet rebre la documentació d’ofici al domicili. El nou text estableix que l’administració enviarà als inscrits al registre de residents absents, el CERA, tota la documentació necessària un mes abans de les eleccions.

A més, permet que els electors que viuen a l’estranger puguin fer directament els tràmits i rebin abans la documentació, amb la possibilitat que es descarreguin directament les paperetes d’Internet.

Per als electors que optin per votar presencialment als consolats –tot i que també ho poden fer per correu- s’amplia dels tres dies actuals a set perquè dipositin la papereta a l’urna.

La reforma també estableix que es crearan més centres de votació, que els sobres tindran més sistemes de seguretat per evitar manipulacions i noves garanties per a l’elector per evitar suplantacions d’identitat.

Per a les properes eleccions s’habilitaran ambaixades i consolats, amb horaris de matí i tarda, i els enviaments de sobres amb els vots des de l’exterior es faran a través de balisa diplomàtica per facilitar que els vots arribin a temps i es puguin comptabilitzar. El termini de l’escrutini i obertura de vots emesos passa de tres a cinc dies.

La Junta electoral Central (JEC) haurà d’emetre un informe vinculant sobre totes les disposicions del govern espanyol en aquests procediments.

Un cop aprovada al Congrés, la reforma arribarà ara al Senat, que hi podria introduir esmenes. En tot cas, l’executiu espanyol preveu que quedarà definitivament aprovada després de l’estiu.

PP i PSOE han rebutjat les esmenes d’ERC i de Junts perquè es pogués fer el vot per delegació o directament de manera telemàtica, tal com es fa a països com França.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha pres la paraula al ple per celebrar l’aprovació de la reforma. Segons ell, “avui és un dia on els drets tornen a guanyar espai”, perquè la reforma és “de sentit comú, però sobretot de sentit democràtic”, ha afirmat. “Amb aquesta reforma, aquest país és millor”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.