Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els prorussos asseguren que han bloquejat la planta d’Azot a Sievierodonetsk

Les instal·lacions podrien acollir un miler de civils refugiats, a més d’un nombre indeterminat de soldats

Els separatistes prorussos de l’autoproclamada república popular de Luhansk han assegurat aquest divendres que les tropes russes han bloquejat el territori de la planta química d’Azot, a la ciutat de Sievierodonetsk, on uns mil civils i un reduït grup de soldats ucraïnesos poden haver-se refugiat.

“Un reduït grup de formacions ucraïneses en el territori de l’empresa química Azot ja no pot abandonar les seves instal·lacions. Totes les rutes per fugir estan tallades”, ha assenyalat en el seu compte de Telegram l’“ambaixador” a Rússia de la regió separatista, Rodión Miroshnik.

Segons Miroshnik, representants individuals d’aquests soldats “tracten de posar-se en contacte” amb les milícies separatistes i l’exèrcit rus “i presentar algunes condicions” abans d’abandonar la zona industrial. “Se’ls diu que no s’acceptaran condicions. Només el lliurament d’armes i la rendició. Ho pensaran”, ha escrit Miroshnik, que ha indicat que en el territori de la planta química pot haver-hi civils en els refugis antiaeris, encara que es desconeix el número exacte.

Apti Alaudínov, assistent del líder txetxè, Ramzán Kadírov, ha assenyalat en el Primer Canal de la televisió russa que són uns mil els civils refugiats en Azot, la qual cosa dificulta “netejar” la zona, mentre que el cap de setmana passat el governador de Luhansk fidel a Kíiv, Serhiy Gaidai, va afirmar que es tracta d’uns 800.

“Tenim sota control del 100% del sector residencial de Sievierodonetsk. Entre un 15% i un 20% de la zona industrial ja ha estat netejada”, ha assegurat Alaudínov, que ha afegit que aquest treball està sent dificultat pel fet que hi ha civils en la zona.

“Pensàvem que eren uns 300, però ahir vam rebre informació addicional amb dades més precises: hi ha uns mil”. “Ens estem movent molt lentament per això”, ha afegit Alaudínov.

Segons ha explicat Alaudínov, els soldats atrinxerats en la planta només poden escapar a través d’una ruta, en direcció de la veïna Lissitxansk. “Hi ha un perímetre des del qual poden creuar el pont, però han de córrer molt de pressa perquè està sota control dels nostres artillers. O també poden travessar el riu Síverski Donets”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.