La UE denuncia avui Londres pels canvis en el ‘Brexit’

S’espera que la Comissió Europea, en la reunió d’avui, reactivi la demanda contra el Regne Unit després de la presentació dilluns d’una llei al Parlament que canvia unilateralment parts del tractat del Brexit signat el 2020 que fan referència a la frontera nord-irlandesa. Johnson vol que aquells productes provinents de territori britànic que passin la frontera nord-irlandesa no passin controls i que el Tribunal de Justícia europeu no tingui jurisprudència al Regne Unit. La UE diu que viola un acord internacional i s’espera que reactivi avui les accions legals contra el Regne Unit que va interposar el març de l’any passat quan va acusar-lo de demorar la implementació de parts del Brexit de manera injustificada.

El ministre d’Afers Estrangers irlandès, Simon Coveney, va dir ahir que “això no és coherent amb el dret internacional i les obligacions del govern britànic en virtut del dret internacional, i ho demostrarem” i que la decisió de Johnson “farà col·lapsar el protocol”.

Johnson, per la seva banda, diu que la nova legislació és “legal”, que els ajustaments que implementaran son “trivials” i que Brussel·les està exagerant la seva preocupació i la seva reacció.