Política

Itàlia

L’imaginari polític

Gramsci a l’hotel de luxe

La icònica seu del Partit Comunista Italià a Via delle Botteghe Oscure, a Roma, es convertirà en hotel de cinc estrelles

Tindrà 70 habitacions i mantindrà molts dels elements històrics, com el bust del pensador sard

A Itàlia, com en molts altres llocs, hi ha el costum de referir-se a un partit polític amb el nom del carrer on té la seu. L’associació entre el partit i el carrer és instantània, fins al punt que s’han descartat ubicacions de seus perquè el nom de la via no sonava bé. Quan es diu “Via delle Botteghe Oscure”, als italians els ve al cap el Partit Comunista Italià (PCI), que, juntament amb el francès, va arribar a ser el partit comunista més potent de l’Europa Occidental. Queden ben lluny, però, aquells anys d’esplendor. La setmana passada, mentre l’esquerra italiana mirava cap a França i es preguntava quant temps fa que els italians no tenen un líder que es defineixi d’esquerres sense reserves, com ara Jean-Luc Mélenchon, va arribar un anunci tragicòmic: la seu històrica del PCI esdevindrà un hotel de luxe.

L’edifici romà, que té 8.000 metres quadrats, recentment havia estat la seu de l’Associació Bancària Italiana. Segons els promotors del projecte, la idea és restaurar i renovar l’edifici per tal de convertir-lo en un hotel de cinc estrelles amb setanta habitacions, terrassa i restaurant, però mantenint els cànons arquitectònics de la façana. A més, asseguren que s’hi conservaran la major part dels elements històrics. En destaquen el vestíbul, dissenyat per Giò Pomodoro, amb una estrella daurada de cinc puntes encastada a terra; el famós bust del pensador Antonio Gramsci, i la bandera de la Comuna de París exposada en una vitrina. Així, els clients que paguin prou diners per allotjar-se en aquest luxós hotel al centre de Roma podran passejar les seves costoses maletes enmig de símbols d’insurrecció i anticapitalisme reconvertits en un folklòric decorat turístic.

A més, al davant de l’antiga seu del PCI reconvertit en hotel de luxe, hi haurà la seu d’un altre partit: la Lliga. Com tota la nova dreta radical populista, la Lliga de Matteo Salvini s’ha volgut apropiar dels símbols de l’esquerra per atraure vots. Per això, el partit xenòfob va triar Via delle Botteghe Oscure per instal·lar-hi la nova seu. Salvini ho va anunciar el juliol del 2020 al canal de televisió La 7. El motiu? “La Lliga ha recollit l’herència dels valors de l’esquerra que ja no hi és, la de Berlinguer”, va dir sense pudor ell, que sovint cita Mussolini. I hi va afegir, sorneguer: “Que el Partit Demòcrata (PD) no hi tingui la seu i la Lliga sí, a Via delle Botteghe Oscure, per a mi és un bon senyal.”

El Partit Demòcrata té la seu nacional en un bonic edifici del 1630 a la Via del Nazareno, a prop de la plaça d’Espanya. Per si les metàfores fossin poques, s’acaba de saber que aquest edifici també es convertirà en un hotel de luxe, el Grand Hotel Nazareno. La intenció del PD, però, és conservar-hi la seu, que des del 2008 ocupa la segona i la tercera planta de l’edifici. L’hotel es quedarà l’entrada principal i, a la seu dels demòcrates, s’hi accedirà per una entrada lateral.

30
milions
de lires va costar a Palmiro Togliatti l’edifici de la seu del PCI el 1946.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.