Societat

Primer pas per evitar les aglomeracions de turistes

Barcelona limitarà a quinze persones els grups de visitants a Ciutat Vella

Acord entre l’Ajuntament i dues associacions de guies

La mesura de control podria entrar en vigor a mitjan mes d’agost

Els turistes que vulguin visitar el centre històric de Barcelona s’hauran d’organitzar en grups de quinze persones. L’Ajuntament de la ciutat i dues associacions de guies turístics han arribat a un acord que preveu diverses mesures de gestió dels fluxos turístics a la ciutat amb l’objectiu principal d’evitar les aglomeracions.

La nova normativa es publicarà demà, però en el cas del centre històric de la ciutat, on hi haurà la limitació dels grups a quinze persones, no serà d’obligat compliment fins a mitjan agost, després que s’hagi superat el període d’exposició pública i al·legacions.

L’acord es presenta com una declaració de bones pràctiques dels guies amb la intenció de trobar un equilibri entre l’explotació de la ciutat amb finalitats turístiques i la vida quotidiana dels veïns. Les propostes que ara es desenvoluparan surten d’un acord del ple municipal, que, a instàncies d’ERC, va aprovar posar en marxa un pla de xoc per gestionar l’allau de turistes que visiten la ciutat durant els mesos d’estiu.

A l’acord, no s’hi han adherit les agències que organitzen visites guiades per la ciutat, tampoc les agències de viatges ni les empreses del negoci del creuerisme, sector que desembarca a la ciutat grups de turistes que acostumen a visitar el centre històric.

El criteri general és que els grups que es moguin per la ciutat hauran de ser inferiors a 30 persones, no es podran fer servir megàfons i es potenciarà l’ús de les radioguies com a sistema operatiu que genera menys molèstia ambiental.

A Ciutat Vella no només es limiten els grups a quinze, sinó que s’adopten altres mesures per evitar aglomeracions com ara establir un sentit únic de circulació o accés a deu carrers i places. Per exemple, al carrer del Paradís, on hi ha el punt del Mont Tàber i les columnes romanes del temple d’August, els grups de turistes hi hauran de circular en el sentit de muntanya a mar. En catorze emplaçaments es limitarà la presència de grups a un nombre concret. Per exemple, a Sant Jaume, només hi podran coincidir vuit grups, cinc a la plaça del Rei, tres al passeig del Born i dos a Sant Felip Neri.

No queda gaire clar què passarà amb els nombrosos grups formats per joves estudiants que passen uns dies a Barcelona fent turisme. Grups com ara un de Madrid que ahir al migdia conduïa pel centre la Sílvia, guia veterana amb 40 anys d’experiència. A parer d’aquesta professional, la reducció dels grups a quinze persones “és una solemne bajanada que només servirà per encarir el preu del servei, perquè s’hauran de contractar més guies”. Segons aquesta experta, el nombre ideal de turistes per a un grup guiat és d’entre 20 i 25.

Aquesta professional diu que “el problema són els free tours, que són els que cal controlar”. La Mel, una guia d’aquests free tours, discrepa d’aquest plantejament. “Jo soc molt més respectuosa amb la ciutat que guies turístics amb la titulació oficial”, explicava ahir al matí conduint un grup de poc més de 20 persones. “Jo procuro abaixar el so de l’altaveu, i quan faig explicacions em poso apartada per no barrar el pas a la gent; jo m’estimo la meva ciutat”, conclou la Mel.

LA FRASE

Limitar els grups a quinze persones és una solemne bajanada. Només servirà per encarir-ne el cost
Sílvia
Guia turística a barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.