Economia

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’Eurocambra fixa un nivell mínim de reserves de gas del 80% per evitar problemes de subministrament a l’hivern

Els operadors també hauran de sotmetre’s a una nova certificació per reduir el risc d’interferències externes

Alemanya declara l’alerta del seu pla d’emergència del gas

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous un nou reglament per fixar un nivell mínim de reserves de gas del 80% abans de l’1 de novembre d’aquest 2022 per fer front a possibles problemes de subministrament durant l’hivern.

La proposta legislativa, aprovada aquest dijous amb 490 vots a favor, 47 vots en contra i 55 abstencions, passarà ara pel Consell, que haurà de donar el seu vistiplau a la norma abans que es publiqui al Diari Oficial i entri en vigor.

El reglament té com a objectiu “respondre a la situació actual” arran de la invasió russa d’Ucraïna i les sancions de la Unió Europea (UE) a Moscou, que de retruc afecten el flux de gas rus cap a Europa, segons l’eurodiputat polonès Jerzy Buzek, principal negociador al Parlament Europeu d’aquesta mesura,

En aquest sentit, assenyala que la companyia russa Gazprom “utilitza l’energia com una arma” i reivindica la necessitat de “tenir un escut protector”.

De fet, la llei insta els estats i els operadors a què “s’esforcin per arribar al 85%” i estableix que, a partir de l’any vinent, l’objectiu augmenti al 90%.

El text també decreta que les instal·lacions d’emmagatzematge de gas es considerin “estructures crítiques” i exigeix als operadors que se sotmetin a una nova certificació obligatòria dissenyada per “reduir el risc d’interferències externes”. En cas d’incomplir aquest requeriment, els operadors hauran de renunciar al control d’emmagatzematge de gas a la UE.

L’eurocambra ha proposat també posar en marxa compres conjuntes de gas per reduir la factura energètica dels països membres. Segons el comunicat publicat aquest dijous pel Parlament Europeu, la Comissió donarà una sèrie d’indicacions abans del mes d’agost sobre la compra conjunt de gas per part d’almenys dos estats membres de la Unió Europea de manera voluntària.

Més enllà d’aquests requeriments, el Parlament Europeu demana als estats amb gran capacitat d’emmagatzematge que disposin de reserves que representin almenys el 35% del seu consum. Els que no tinguin capacitat de reserva, per la seva part, hauran d’arribar a acords amb altres estats membres per emmagatzemar les quantitats necessàries.

Alemanya declara l’emergència pel subministrament de gas

El govern alemany ha declarat aquest dijous el pla d’emergència del gas davant la disminució del subministrament procedent de Rússia i elevats preus, si bé ha assegurat que la seguretat de l’abastiment continua garantida.

“El gas és a partir d’ara un bé escàs”, ha proclamat en una roda de premsa el ministre d’Economia i Clima, el verd  Robert Habeck. Tot i confirmar que actualment la seguretat de l’abastiment està assegurada, ha avisat que és millor no refiar-se.

Els diposits d’emagatzemament de gas estan actualment un 58% més plens que l’any passat No obstant, el ministre ha explicat que els diferents escenaris que contempla l’Agència Federa de Xarxes, tenint en compte la reducció del 60% dels subministraments amb el gasoducte NordStream 1, situen el país en una situació de dipòsits buits a l’hivern.

El ministre ha recordat que el nivell d’alerta es declara quan es produeix una interrupció del subministrament de gas o una demanada excepcionalment alta que provoqui un empitjorament de l’abastiment.

En aquest nivell, no obstant, el mercat encara és capaç de fer front a aquesta interrupció o demanda sense necessitat d’adoptar mesures no basades en el mercat.

Habeck ha afirmat que el govern fa tot el possible per mitigar l’impacte i mantenir la seguretat del subministrament. La prioritat ara és omplir els dipòsits, buscar subministraments alternatius, construir la infraestructura necessària i accelerar el desenvolupament de les renovables, a més de reduir el consum de gas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.