Successos

Dinamarca

Envien a presó en una unitat psiquiàtrica l’autor del tiroteig a Copenhaguen

El sospitós, un jove de 22 anys, s’enfronta a tres delictes d’homicidi i set de temptativa

Els investigadors creuen que el detingut ha actuat sol i el mòbil no era terrorista, però no tanquen la porta a cap hipòtesi

Un jutge danès ha tancat en una unitat psiquiàtrica l’autor del tiroteig de diumenge en un centre comercial de Copenhaguen, que ha deixat tres morts i diversos ferits.

El Tribunal de Districte de Copenhaguen ha ordenat aquest dilluns l’ingrés en presó preventiva en una unitat psiquiàtrica tancada durant 24 dies del detingut, un jove danès de 22 anys.

El fiscal, Søren Harbo, ha demanat presó per al principal sospitós, al qual considera “molt violent”, per facilitar la investigació del cas.

El presumpte autor dels crims s’enfronta de moment a tres càrrecs d’homicidi i a set més de temptativa d’homicidi. També se li imputa infringir l’article 192 del codi penal, relatiu als delictes d’armes.

Les tres víctimes mortals són una dona i un home de 17 anys, tots dos danesos, i un ciutadà rus de 47 anys resident a Dinamarca.

Els quatre ferits greus, un dels quals es troba en estat crític, són dues dones daneses, de 19 i 40 anys, i una adolescent de 16 anys i un home de 50, tots dos suecs.

El tiroteig també ha deixat 23 ferits lleus, tres dels quals han estat atesos in situ per lesions provocades per possibles bales perdudes.

En l’audiència prèvia al judici, que ha durat gairebé dues hores, el fiscal ha llegit els càrrecs que se li imputen a l’acusat, el qual no ha volgut pronunciar-se en presència de la premsa, que ha accedit a la sessió només els primers minuts.

Al començament de l’audiència el jutge ha comunicat la prohibició de donar a conèixer les dades personals de l’acusat, així com de les persones mortes i els ferits greus.

L’acusat, ros i vestit amb una samarreta blava, ha arribat a la sala escortat per tres agents. El jove ha mantingut la calma i ha mirat de cop al seu voltant, segons la cadena danesa TV2.


La hipòtesi terrorista perd força
En una compareixença davant la premsa, l’inspector de policia Dannie Riise ha celebrat que en menys de 24 hores un sospitós ja ha estat enviat a presó preventiva. També ha destacat la ràpida intervenció de la policia, que només va trigar 13 minuts a detenir el sospitós des que va rebre l’alerta d’un tiroteig al centre comercial Field’s, al districte d’Amager, ubicat entre el centre de la ciutat i l’aeroport.

Riise ha afegit que no hi ha constància de cap relació entre el detingut i les seves víctimes, tot i que a hores d’ara no exclouen cap possibilitat en la investigació del cas.

Tot i que en un primer moment no es va descartar un mòbil terrorista, a hores d’ara el cas sembla tenir més relació amb un atac perpetrat per una persona amb problemes de salut mental.

Els investigadors creuen que el detingut ha actuat sol i sense motivació terrorista. No obstant això, la policia ha deixat obertes totes les possibilitats i ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè els proporcioni vídeos i enregistraments que puguin ajudar a esclarir el succés.

Al mateix temps, ha demanat a la població que “no comparteixi vídeos i fotos” del succés a les xarxes socials per evitar que la confusió i interpretacions sobre els motius de l’atac es propaguin sense verificació prèvia.