Política

Acord a la Unió Europea per reduir el consum de gas

Es manté l’objectiu general de reduir un 15% però s’han permès nombroses excepcions

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, afirma que es mostrarà “solidaritat” amb els països més dependents del gas rus

Els ministres d’Energia de la Unió Europea han tancar un acord polític aquest dimarts sobre un pla per reduir el consum de gas amb vista a l’hivern davant l’amenaça d’un tall total del subministrament per part de Rússia.

Tot i que es manté l’objectiu general de reduir un 15% la demanda de gas a nivell europeu, el text finalment pactat introdueix nombroses situacions a què els països interessats es podran acollir per sol·licitar derogacions, segons van indicar a Efe fonts europees.

Els estats membres van acordar reduir la seva demanda de gas en un 15% en comparació amb el consum mitjà en els últims cinc anys entre l’1 d’agost del 2022 i el 31 de març del 2023, amb mesures de la seva elecció.

El Consell va especificar algunes exempcions i possibilitats per sol·licitar una excepció a l’objectiu de reducció obligatori, per reflectir les situacions particulars dels estats membres i garantir que les reduccions de gas siguin efectives en augmentar la seguretat del subministrament a la UE.

En particular, es va acordar que els estats membres que no estan interconnectats amb les xarxes de gas d’altres països estan exempts de les reduccions de gas obligatòries, ja que no podrien alliberar volums significatius de gas de canonada en benefici d’altres, va indicar el Consell a un comunicat. Els països les xarxes elèctriques dels quals no estiguin sincronitzades amb el sistema elèctric europeu i depenguin en gran mesura del gas per a la producció d’electricitat també queden exempts, per evitar el risc d’una crisi de subministrament elèctric.

A més, els estats poden sol·licitar una excepció per adaptar les obligacions de reducció de la demanda si tenen interconnexions limitades amb altres països i poden demostrar que les seves capacitats d’exportació o la seva infraestructura nacional de gas natural liquat s’utilitzen al màxim per redirigir gas a altres.

Una altra excepció es podrà demanar si han superat els seus objectius d’ompliment d’emmagatzematge de gas, si depenen en gran mesura del gas com a matèria primera per a indústries crítiques o si el consum de gas ha augmentat almenys un 8% en l’últim any en comparació amb la mitjana dels darrers cinc anys. “No ha estat una missió impossible. Els ministres han aconseguit un acord polític sobre la reducció de la demanda de gas, amb vista a l’hivern que ve”, ha informat la presidència europea del Consell de la UE, que ostenta la República Txeca aquest semestre.

Molts dels titulars europeus, inclosa la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’havien mostrat optimistes en arribar al Consell extraordinari i han assenyalat la importància de donar un missatge d’”unitat” davant del xantatge energètic de Moscou.

L’acord polític no exigia unanimitat sinó el suport d’una majoria qualificada (és a dir, de 15 països que sumin el 65% de la població). La ministra Ribera ha assenyalat avui en arribar que l’estat Espanyol dona suport al pla per reduir el consum de gas però ha descartat assumir una retallada del 15% i apunta a altres fórmules per aconseguir aquest resultat.“Sí que tindrem un objectiu de reducció. No del 15% sinó significativament per sota”, va dir la ministra, que va subratllar la necessitat de mostrar “solidaritat” amb els països més dependents del gas rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.