Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Prorussos desmenteixen declaracions dels EUA sobre la central nuclear de Zaporíjia

Blinken va acusar Rússia aquest dilluns de fer servir la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia com a base militar per a llançar atacs

Les autoritats de la regió ucraïnesa de Zaporíjia, controlada en gran part per l’Exèrcit rus, van arremetre avui contra el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, qui va acusar Rússia d’usar la central nuclear controlada pels prorussos com una base militar per a llançar atacs.

“Aquesta declaració és del tipus ’pensa el lladre que tots són de la seva condició’. Justament els EUA, en subministrar armes a Ucraïna, són el còmplice dels atacs del règim de (el president ucraïnès, Volodímir) Zelenski contra la central nuclear de Zaporíjia”, ha declarat Vladímir Rógov, membre de l’administració militar local.

Segons ha afirmat el prorús a l’agència RIA Novosti, amb aquestes declaracions Blinken cerca eludir la responsabilitat del seu país en els atacs perpetrats pels militars ucraïnesos contra la central nuclear.

“Els EUA i el règim de Zelenski boquegen qualsevol veritat del que succeeix a la regió de Zaporíjia. Per part nostra, nosaltres convidem als representants de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) a venir a Enerhodar i veure el que succeeix en la central nuclear i els seus voltants”, va afegir.

Rógov va denunciar que contra la central s’utilitzen peces d’artilleria i drons d’assalt subministrats pels EUA, el Regne Unit i Polònia, als quals va acusar d’intentar “provocar artificialment una catàstrofe tecnològica per a després acusar de tot a Rússia”.

“Tots aquests atacs estan acordats amb els EUA. Per això Blinken hauria de pensar-ho millor i comprendre que en el món actual una catàstrofe nuclear és una amenaça per a tothom, i no sols on succeeixi”, ha dit.

Blinken va acusar aquest dilluns a Rússia de fer servir la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia com a base militar per a llançar atacs “sabent que (els ucraïnesos) no poden i no respondran als trets, perquè podrien colpejar un reactor nuclear o deixalles altament radioactives emmagatzemats”. “Això porta el concepte d’usar un escut humà a un nivell totalment diferent i horrible”, va insistir el cap de la diplomàcia estatunidenca, que va representar al seu país en l’obertura d’una conferència per a revisar el Tractat de No Proliferació nuclear (TNP).

La portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, María Zajárova, ha assegurat avui en roda de premsa que el seu país “informa i continuarà oferint a la comunitat internacional i les organitzacions internacionals una imatge la més completa possible del que succeeix a la planta nuclear de Zaporíjia”.

“Lliurarem informacions objectives a l’OIEA (...) i comptem amb el suport de les forces amb sentit comú, que comparteixen la responsabilitat i el dolor per què succeeix entorn de la central nuclear”, ha afegit.

El passat 20 de juliol, l’administració militar prorussa d’Enerhodar, limítrofa a la central nuclear de Zaporíjia, la més gran del seu tipus a Europa, va acusar l’Exèrcit ucraïnès de perpetrar quatre atacs amb drons kamikaze contra aquesta instal·lació energètica.

Les autoritats d’Enerhodar van informar que la sala de reactors de la central nuclear no va sofrir cap mal, però van assenyalar que les explosions van ferir a onze empleats de la instal·lació, quatre d’ells en estat greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.