Política

Regne Unit

La monarquia britànica

El record de Diana és viu

Les investigacions oficials sobre la mort de la princesa de Gal·les conclouen que va ser un accident, però hi ha elements irresolts que alimenten les teories conspiratives que va ser un assassinat

Guillem i Enric no es reuniran, per primer cop, per commemorar l’aniversari de la defunció de la seva mare, a causa del seu distanciament

El succés de París va provocar la pitjor crisi de la monarquia britànica en el regnat d’Elisabet II

Han passat 25 anys de la mort de la princesa Diana en el fatídic accident de cotxe al pont de l’Alma de París, i continuen circulant teories de la conspiració i molta gent creu que Diana va ser assassinada pels serveis secrets britànics. Aquesta és la teoria de Mohamed Al-Fayed, de 93 anys, el pare de Dodi, parella de Lady Di aleshores, que també va morir en l’accident. Al-Fayed sosté que l’accident formava part d’una operació conjunta dels serveis secrets i la Casa Reial britànica, ideada pel príncep Felip, el difunt marit de la reina, per eliminar-los.

La cadena britànica Channel 4 acaba d’emetre un documental de quatre episodis sobre les dues investigacions portades a terme per la policia francesa i la britànica. La francesa, feta entre el 1997 i el 1999, va concloure que la mort va ser un accident fruit de la combinació de l’excés d’alcohol del xofer, Henri Paul, que també va morir, i la persecució dels paparazzi. La investigació britànica (2004-2008), liderada per l’excomissari Lord Stevens, va descartar totes les teories de la investigació.

En la nova sèrie, que es titula Investigating Diana: Death In Paris (investigant Diana, mort a París), entrevisten alguns dels detectius que van estar involucrats en les dues investigacions. La brigada criminal francesa va buscar un Fiat Uno blanc que, segons molts testimonis, van veure marxar del lloc de l’accident. Creien que va xocar amb el Mercedes negre on anaven la princesa i Dodi. Fins i tot van trobar pintura blanca al morro destrossat del Mercedes. Mai no es va localitzar aquell Fiat Uno.

Trobar aquell conductor hauria estat clau per saber què va passar. “Em sento frustrada per no haver trobat aquell Fiat Uno, perquè m’agrada que els casos quedin tancats”, va explicar Martine Monteil, cap de la brigada criminal francesa. I va afegir: “Tothom ha lluitat per acceptar que la princesa de Gal·les va morir en un accident.”

La matinada del 31 d’agost del 1997, Diana, de 36 anys, i Dodi Al-Fayed, de 41, van sortir de l’hotel Ritz de París i van pujar a una limusina Mercedes negra amb el xofer, Henri Paul, i el guardaespatlles, Trevor Rees-Jones. Diversos paparazzi perseguien el vehicle com era habitual amb la princesa Diana, fins que, en entrar al pont de l’Alma, va xocar contra un Fiat Uno blanc que mai no va aparèixer. Diana, Dodi i el conductor van morir al lloc de l’accident. L’únic que va sobreviure va ser Rees-Jones, un exparacaigudista que més endavant es va recuperar de l’accident i que mai no va donar la seva versió dels fets perquè arran de l’accident va tenir amnèsia, cosa que va alimentar encara més les teories de la conspiració.

Es van fer tres investigacions oficials sobre l’accident: una a França i dues al Regne Unit, i totes van concloure que va ser un accident provocat per la pressió dels paparazzi i pel fet que el xofer havia begut massa. Cap d’aquestes conclusions va satisfer el multimilionari egipci Mohamed al-Fayed, propietari llavors dels magatzems de luxe Harrods, que defensava que Diana estava embarassada de Dodi, el seu fill, i que la Casa Reial no volia un hereu egipci i musulmà. Però el fantasma de la conspiració va ressorgir el 2014, quan l’exsergent de les forces especials britàniques Danny Nightingale, en un judici contra ell per tinença il·lícita d’armes, davant d’un tribunal militar, va assegurar que el seu regiment havia rebut l’encàrrec de matar la princesa.

Un altre cop, avui la tanca lateral del Palau de Kensington, a Hyde Park, on va viure la princesa Diana, es tornarà a omplir de flors i de dedicatòries per recordar “la princesa del poble”. Els dies posteriors a la mort de Diana van ser els pitjors de la monarquia britànica, que va guardar silenci durant cinc dies tancada al castell de Balmoral, mentre milions de ciutadans ploraven la mort de la princesa. Fins que la reina es va veure obligada a donar la cara i va fer un discurs recordant Diana. I per primer cop, els dos fills de Lady Di, Guillem i Enric, que estan barallats des que va entrar Meghan Markle a la Casa Reial, no recordaran plegats, públicament, la seva mare.

36
anys
tenia la princesa Diana de Gal·les quan va morir en l’accident al pont de l’Alma de París, juntament amb Dodi i el xofer, Henri Paul.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.