Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’AIEA mantindrà indefinidament dos experts a la central de Zaporíjia

L’agència de l’ONU disposarà d’informació directa sobre què passa al complex

Grossi alerta que la “integritat física” de la planta nuclear està compromesa

El director general de l’Agència Nuclear de l’Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, ha confirmat aquest divendres que dos experts de l’organisme nuclear de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) es quedaran de forma permanent a la central de Zaporíjia, la més gran d’Europa.

En declaracions a la premsa a Viena després de tornar de la missió a Ucraïna, en la que ha acompanyat l’equip de 14 experts que han inspeccionat la seguretat de la central, el diplomàtic argentí ha destacat que l’ONU podrà rebre així informació sobre l’estat de la planta durant les 24 hores del dia. I això, segons ell, tindrà “un efecte inherentment estabilitzador”

En els propers dies sis experts de l’AIEA continuaran la inspecció a la planta i, després, dos s’hi quedaran per un temps indeterminat.

“Ens hi quedarem el temps que calgui, no ens n’anirem”, ha assegurat Grossi a l’aeroport de Viena.

“Rebrem informació tota l’estona i disposarem d’una tenir una anàlisi profunda. Espero donar un informe a principis de la setmana que ve”, ha afegit el director general.

“Ara tindrem gent allà, i això té un gran valor. Si passa alguna cosa, ells ens n’informaran, ja no serem informats de forma indirecta. Això és un canvi de la nit al dia”, ha destacat.

Grossi informarà dimarts vinent al Consell de Seguretat de l’ONU sobre la seva missió a Zaporíjia.

Segons ha explicat el director general de l’AIEA, que ha visitat personalment la planta aquesta setmana, la “integritat física” de Zaporíjia està compromesa per la gran activitat militar al voltant de la planta, ocupada per Rússia el passat 4 de març.

“Jo mateix he vist forats dels bombardejos. La integritat física ha estat violada diverses vegades, i això és inacceptable per raons de seguretat”, ha alertat. “Em preocupa la integritat física [de la planta], el subministrament d’electricitat i el personal”, ha resumit.

Sobre el funcionament de la planta, operada per Ucraïna, Grossi ha observat una espècie de “cohabitació” entre el personal ucraïnès de la planta i els russos, siguin militars o experts nuclears enviats per Moscou. “La planta continua operant i hi ha un modus vivendi professional [entre les parts]”, ha explicat. En tot cas, ha insistit que la situació a Zaporíjia és “extremadament complexa i desafiant”.

Crítiques de Kíiv i satisfacció de Moscou

Agències

Kíiv ha manifestat reticències respecte de la missió de l’agència nuclear de l’ONU a Zaporíjia per, a parer seu, haver estat condicionada pel control de l’Exèrcit rus.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha lamentat que en la seva visita a la central, l’AEIA no hagi exigit la “desmilitarització” de la central, per evitar un accident de conseqüències catastròfiques.

Zelenski ha assegurat que en la conversa que va mantenir amb el director general de l’agència a Kíiv, abans que la missió d’experts viatgés a la central, “es va dir clarament: desmilitarització i control total” de la central “per part d’especialistes nuclears ucraïnesos”.

També s’ha queixat que no s’hagin complert altres condicions que ha afirmat haver acordat amb Grossi, com ara que no s’ha permès a la premsa independent acompanyar els membres de l’AIEA perquè “el món vegi realment què està passant” a la central nuclear.

L’empresa estatal d’energia nuclear d’Ucraïna, Energoatom, s’ha sumat a les crítiques de Zelenski i ha denunciat que Rússia ha manipulat la visita dels experts de l’ONU a la planta. És per això que creu que serà “difícil” que puguin elaborar un informe imparcial sobre la situació real a la planta.

“L’Exèrcit rus mentrestant, manipula i tergiversa la realitat a la planta nuclear de Zaporíjia en difondre només aquella informació a la missió de l’AIEA que el beneficia”, ha afirmat la companyia.

Energoatom ha posat d’exemple la presència de vehicles militars russos a la sala de turbines, que “ha estat presentada als experts de l’AIEA com a equipament de les forces de defensa química”.


Satisfacció al Kremlin
En canvi, Moscou ha valorat “molt positivament” la missió de l’ONU. “En general, valorem molt positivament que, malgrat totes les dificultats i problemes, inclosos els vinculats amb les accions provocadores de la part ucraïnesa, aquesta missió hagi arribat i començat a treballar”, ha assenyalat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

El portaveu ha assenyalat que “de moment és prematur fer avaluacions” sobre la tasca dels experts, però remarcat que “l’important” és que la missió és a la central.

El ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú, ha confiat aquest divendres que “els resultats imparcials del treball de l’AIEA es donin a conèixer a l’opinió pública mundial”.

En una reunió de la plana major de Defensa, Xoigú va refutar les acusacions de Kíiv segons les quals l’Exercit rus utilitza el recinte de la central nuclear com a arsenal.

El titular de Defensa ha assegurat que no hi ha armament pesant rus al territori de la planta ni a les àrees del voltant.

També ha rebutjat les acusacions del govern ucraïnès sobre que les tropes russes s’escuden en importants instal·lacions energètiques, com la central de Zaporoíjia, per atacar les forces ucraïneses amb sistemes d’artilleria de llarg abast.

Xoigú ha assegurat que Rússia fa tot possible per garantir la seguretat de la planta i ha denunciat que són les accions de les tropes ucraïneses les que posen en perill la central nuclear més gran d’Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.