Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El partit del Kremlin proposa celebrar un referèndum al Donbass el 4 de novembre

La data coincideix amb el Dia de la Unitat Nacional russa

Kíiv admet que ha atacat objectius militars a Crimea

El partit oficialista Rússia Unida ha proposat aquest dimecres celebrar el pròxim 4 de novembre el referèndums d’integració a la Federació Russa de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna i altres territoris sota control de tropes del Kremlin.

El secretari del consell general de Rússia Unida, Andrei Turtxak, ha defensat que el 4 de novembre, el Dia de la Unitat Nacional russa, és una “data històrica”. El polític ha destacat que després de les votacions, “el món rus, ara dividit per fronteres formals, recuperarà la seva integritat”.

“Fer els referèndums aquest dia és correcte i simbòlic”, ha afirmat.

Prèviament es contemplava la data de l’11 de setembre per a la celebració de consultes populars als territoris ucraïnesos ocupats, coincidint amb la jornada d’eleccions municipals a Rússia.

Les autoritats prorruses de Kherson, però, van anunciar recentment la decisió de posposar l’organització del referèndum davant els contaatacs ucraïnesos a la regió.

Una enquesta difosa aquest dimecres a mitjans russos afirma que la majoria de la població a les regions ucraïneses de Zaporíjia i Kherson votarien a favor de l’adhesió a Rússia.

Kíiv admet atacs a Crimea a l’agost

Agències


La cúpula militar ucraïnesa ha admès per primera vegada haver atacat aquest estiu diversos objectius militars de la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, en un dels quals hauria destruït deu avions de combat russos.

“Hi va haver una sèrie d’atacs amb míssils amb reeixits sobre bases militars de Crimea, especialment a l’aeròdrom de Saki”, revela el comandant en cap de les Forces Armades d’Ucraïna, Valerii Zaluzhnyi, en un article publicat al portal Ukrinform.

Zaluzhnyi no detalla quins míssils van ser utilitzats en aquests atacs, però explica que l’objectiu era demostrar a Rússia les “possibilitats reals de patir pèrdues i de ser derrotada”.

L’alt comandament militar apunta que les previsions són que la guerra no acabarà aquest any i l’Exèrcit ucraïnès es disposa a estendre les seves ofensives el 2023.

En aquest sentit, comenta que Kíiv compta amb subministraments d’armament dels seus aliats occidentals, entre els quals els míssils Himar nord-americans, que tenen un radi de 300 km.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.