Política

Itàlia

La campanya de la ultradreta

L’antigitanisme dona vots

Alessio Di Giulio, un polític de la Lliga de Florència, grava i publica un vídeo a les xarxes en què humilia una dona gitana

Atiar l’odi contra aquest col·lectiu és el pal de paller de la propaganda del partit d’extrema dreta

Un home amb el cap pelat, ulleres de sol i posat altiu s’acosta a una dona gitana que camina pel centre de Florència. És Alessio Di Giulio, regidor de la ciutat toscana per la Lliga de Matteo Salvini. Di Giulio grava l’escena amb el mòbil. Enfoca la dona —que saluda amb la mà ben somrient, aliena a les intencions del polític— i crida, amb menyspreu: “Per no veure-la mai més, vota la Lliga!” La senyora, quan entén què passa, deixa de saludar i diu, compungida: “No diguis això…” Aleshores, el leghista força el somriure de forma exagerada i repeteix mentre l’assenyala: “Sí, sí! El 25 de setembre vota la Lliga perquè ella desaparegui de Florència!” El vídeo el va penjar Di Giulio al compte de Facebook del partit, com a propaganda per a les eleccions imminents.

Tot i que Facebook el va eliminar al cap de poques hores, el vídeo, gravat diumenge, s’ha fet viral i ha centrat la campanya d’aquesta setmana. Ni Di Giulio ni la Lliga han demanat excuses pel vídeo racista. Des de la direcció —i també Salvini— han dit que accepten que les formes no eren les adequades però donen ple suport al missatge. No podia ser d’altra manera, ja que l’antigitanisme és i ha estat el pal de paller de la propaganda de la Lliga de Salvini.

Ja fa quatre anys que l’excavadora amb què Salvini promet arrasar tots els assentaments de gitanos va esdevenir la imatge del partit. Se’n ven de tot: samarretes, tasses o models de joguina per a criatures amb el logo de la Lliga i un joc de paraules amb el mot rom, gitano, i el soroll que fa el motor. Salvini, durant la campanya de les generals del 2018, apareixia als mítings damunt d’una excavadora. L’estratègia li va funcionar: va arribar a ser viceprimer ministre i ministre de l’Interior. I es va estrenar proposant un cens ètnic de gitanos per veure quants en podria expulsar. “Els que no, malauradament ens els haurem de quedar”, va dir, referint-se als gitanos italians amb els papers en regla.

Provocació

Fa pocs dies la Lliga va iniciar la campanya electoral a Milà convocant la premsa davant la porta d’un recinte on viuen famílies gitanes. Allà els candidats van llançar provocacions als residents. Van dir que es tractava d’un “assentament violent i il·legal”, quan en realitat té els permisos de l’Ajuntament. “Pareu de tractar tots els gitanos de delinqüents, sisplau, no és just!”, deia un senyor gran dirigint-se als polítics de la Lliga.

Itàlia encapçala des de fa anys els rànquings europeus d’antigitanisme. I la comissió d’antiracisme del Consell d’Europa avisa fa temps que les polítiques d’Itàlia respecte a la població gitana són del tot inadequades. Atiar el racisme contra un dels col·lectius més estigmatitzats del país, però, s’ha demostrat eficaç per obtenir vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.