Política

Regne Unit

Carles III torna a Londres, on serà proclamat formalment rei

El monarca emetrà aquesta tarda el seu primer discurs a la nació

Dissabte al matí es reunirà per primera vegada amb el Consell d’Adhesió, on farà el jurament, i després es farà la lectura públic de la proclamació

El rei Carles III ha arribat aquest divendres a Londres, on aquesta tarda dirigirà un discurs a la nació i demà dissabte serà proclamat rei de manera oficial pel Consell d’Adhesió.

El fill gran d’Elisabet II, de 73 anys, ha passat la nit al castell escocès de Balmoral, on la seva mare va morir ahir dijous als 96 anys i després de 70 de regnat. Ell i la seva dona, la reina consort, Camil·la, han embarcat cap a dos quarts d’una del migdia (hora local) a l’aeroport d’Aberdeen en un avió que els ha traslladat a la base militar de Northolt, a l’oest de la capital britànica.

Un cop a la ciutat s’ha dirigit al palau de Buckingham, la residència oficial de la Corona, on ha saludat moltes de les persones que s’han concentrat a l’exterior de l’edifici. El rei, vestit de fosc, ha passat una bona estona recorrent les fileres de simpatitzants situats rere les tanques i –protegit de prop pels seus escortes– ha donat la mà i ha intercanviat paraules amb molts d’ells. Després ha repassat amb la reina consort les flors dipositades en memòria de la seva mare.

El successor d’Elisabet II ha volgut mostrar així un estil més proper que la seva predecessora, més distant amb les masses, però que també va ser més curosa en l’aparença de neutralitat de la Corona. En canvi, en la seva llarga etapa com a príncep hereu, Carles ha defensat públicament diverses causes i ha intentat influir en afers polítics.

Està previst que Carles III rebi aquesta tarda la primera ministra britànica, Liz Truss, al palau de Buckingham. Després, a les sis de la tarda (set a Catalunya) emetrà el seu primer discurs televisat –i enregistrat- a la nació.

La Casa Reial britànica ha anunciat avui que el “dol reial”, que només afecta la reialesa, s’estendrà fins a una setmana després del funeral d’Estat per Elisabet II, que previsiblement se celebrarà en uns deu dies, tot i que els detalls encara no han estat confirmats.


Dissabte, proclamació formal
Tot i que el fins ara Príncep de Gal·les ja és de facto el rei a partir del moment de la mort de la seva predecessora, no serà fins aquest dissabte que serà proclamat formalment com a tal.

La Corona ha detallat en un comunicat que Carles III “serà proclamat al Consell d’Adhesió a les deu del matí (onze a Catalunya) en una cerimònia als Apartaments d’Estat del palau de Saint James, a Londres”.

Aquesta cerimònia es dividirà dues diverses parts. En la primera, el Consell Privat, sense el rei present, “proclamarà el sobirà i aprovarà formalment diverses ordres resultants, com les disposicions per a la proclamació”. La segona part serà la celebració del primer Consell Privat amb Carles III.  “El rei farà la seva declaració i llegirà i signarà un jurament per mantenir la seguretat de l’Església a Escòcia i aprovar les ordres al Consell, que faciliten la continuïtat del govern”.

Després del Consell, cap a les onze del matí (migdia a Catalunya) es farà la “primera lectura pública de la proclamació”. L’anomenada “Proclamació Principal” la llegirà al balcó que dona al pati Friary Court del palau de Saint James el Rei d’Armes Principal [de l’orde]de la Lligacama [o Garrotera], Thomas Woodcock, que és el principal conseller del sobirà del Regne Unit pel que fa al cerimonial i l’heràldica.

Al migdia (una de la tarda a Catalunya) es farà una segona lectura a l’edifici de l’antiga Borsa (Royal Exchange), a la City de Londres, i diumenge se’n llegiran també a Escòcia, Irlanda del Nord i Gal·les.

Biden anirà al funeral d’Elisabet II

EFE

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha anunciat aquest divendres que assistirà al funeral de la reina Elisabet II del Regne Unit, tot i que encara es desconeix el calendari i protocol de les exèquies.

Preguntat per la premsa després d’un esdeveniment a Ohio sobre si anirà a l’enterrament, Biden ha contestat: “Sí, no sé quins són els detalls, però hi aniré”.

Biden ha reconegut que encara no ha parlat amb el nou rei, Carles III. “El conec, no he parlat amb ell, no l’he trucat”, s’ha limitat a dir.

El polític nord-americà i la seva dona, Jill, van visitar ahir l’Ambaixada del Regne Unit a Washington per oferir el seu condol. En un comunicat conjunt, van recordar Isabel II com més que una monarca i algú que “va definir una era” i va contribuir a enfortir la relació entre Washington i Londres.

La sobirana més longeva de la història del Regne Unit va morir ahir dijous al castell de Balmoral (Escòcia) als 96 anys i després de set dècades de regnat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.