Política

El feixisme ja no fa por

Germans d’Itàlia i la Lliga han pogut normalitzar la ideologia de Mussolini

El progressisme majoritari italià ha estat clau en aquesta legitimació

Molts carrers d’Itàlia s’han llevat amb les parets empaperades de cartells que commemoren la Marxa sobre Roma. Són de formacions neofeixistes que no renuncien a la violència per obtenir els seus objectius polítics, com ara CasaPound, grup neofeixista potent a Roma que estava agermanat amb Alba Daurada, l’organització criminal neonazi grega que el 2016 el flamant president del Parlament, Lorenzo Fontana, ideòleg de Matteo Salvini (i el seu padrí de casament) va definir com a “amiga” de la Lliga i va dir que compartien els objectius polítics.

Ignazio La Russa, cofundador amb Giorgia Meloni de Germans d’Itàlia i ara president del Senat, va participar el 2019 a l’acte nacional de CasaPound. “Soc una peça per construir la necessària legitimació cultural d’aquest moviment, que no serà mai més marginat!”, va vantar-se. Es referia al feixisme, és clar. Va rebre un aplaudiment eixordador. L’exministre de Defensa de Berlusconi va sintetitzar de forma cristal·lina l’objectiu ideològic del seu partit: legitimar el feixisme, que deixi de fer por, treure’l dels marges. Meloni va explicitar el mateix en campanya.

Però la política és un joc d’aparences, i la setmana passada Meloni va fer un primer discurs al Parlament com a primera ministra farcit de notícies falses. “No he tingut mai cap simpatia pel feixisme”, va dir sense riure. Ella, que ha aparegut a la televisió amb una cadena amb la creu celta al coll o dient que Mussolini ha estat el millor polític d’Itàlia. Al seu costat Salvini, que ha citat molts cops Il Duce, la va aplaudir amb cara de complicitat. Meloni va construir realitat alternativa, com el seu admirat Donald Trump. I en comptes de denunciar l’aixecada de camisa, cert progressisme italià se’n va alegrar, considerant-ho un signe de “moderació”.

Avui el líder del centreesquerra, Enrico Letta, visitarà el monument a Giacomo Matteotti. L’ensenyament del polític socialista que Mussolini va fer assassinar va ser que amb els feixistes no s’hi dialoga, perquè “el feixisme no és una opinió, és un crim”. Tot el contrari del que ha fet Letta, que no només ha presentat rialler llibres revisionistes del feixisme amb Meloni, sinó que ha parlat a la festa de Germans d’Itàlia deixant-se ovacionar per feixistes. Si el feixisme ha deixat de fer por és en gran part gràcies a aquest progressisme irresponsable que l’ha legitimat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.