Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia diu que no permetrà que vaixells travessin la mar Negra sense la seva inspecció

L’ONU i Turquia pressionen el Kremlin perquè continuï facilitant l’exportació de cereals ucraïnesos

Rússia ha assegurat aquest dilluns que l’acord per a l’exportació de gra ucraïnès no pot continuar en funcionament sense la seva participació i ha dit que no permetrà que travessin la mar Negra els vaixells que no hagin estat inspeccionats pels seus experts, segons ha manifestat l’ambaixador rus en l’ONU, Vasili Nebenzia.

Nebenzia va fer aquesta afirmació en una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU convocada per Moscou després de l’atac amb drons contra la seva flota de la mar Negra i la posterior decisió de suspendre l’acord que havia segellat amb Ucraïna, l’ONU i Turquia per a facilitar la sortida de cereal ucraïnès.

L’ambaixador rus ha acusat Ucraïna d’usar aquest mecanisme amb finalitats militars i ha dit que el seu país no pot permetre el pas de vaixells que no hagi inspeccionat, per la qual cosa haurà de prendre les seves pròpies “mesures de control” si el trànsit continua.

“Donarem detalls del nostre enfocament sobre això en un futur molt pròxim”, va dir el diplomàtic, que va lamentar que el centre de coordinació instal·lat a Istanbul hagi donat llum verda a alguns vaixells sense el permís de Rússia.

Malgrat la sortida de Rússia del pacte, Ucraïna, Turquia i l’ONU han aprovat el transport per a avui de 16 vaixells de càrrega a granel, 12 d’ells des de ports ucraïnesos i quatre de camí a Ucraïna per a ser carregats, i preveuen continuar amb les inspeccions de més vaixells que esperen.

Davant aquesta situació, Nebenzia ha recalcat que les decisions que es prenguin sense Rússia no l’obliguen a res i va insistir que l’acord de la mar Negra no pot implementar-se sense la seva participació.

L’ambaixador rus va repetir davant el Consell de Seguretat les denúncies fetes en els últims dies pel seu govern, que assegura que els drons marins emprats aquest dissabte contra vaixells d’Armada russa en el port de Sebastopol van utilitzar el denominat “corredor del gra”, la zona de seguretat en la mar Negra per a l’exportació de cereals ucraïnesos.

Moscou considera que les proves recollides apunten al fet que almenys un dels aparells va poder ser llançat des d’un mercant que navegava emparat per l’acord de la mar Negra, per la qual cosa ha decidit que no pot continuar en ell ara com ara, encara que no ha anunciat una sortida definitiva.

Aquests arguments van ser posats en qüestió avui pel cap humanitari de l’ONU, Martin Griffiths, durant un discurs en la mateixa reunió del Consell de Seguretat.

És en aquest marc que aquest dilluns els ministres de Defensa de Rússia, Serguei Shoigú, i de Turquia, Hulusi Akar, han abordat l’acord sobre l’exportació del gra ucraïnès.

Un comunicat del ministeri de Defensa turc ha informat que Akar havia transmès al seu homòleg rus la “gran importància de continuar amb la iniciativa del cereal” per a contribuir a mitigar la crisi alimentària global.

Akar ha subratllat que tots els problemes es poden solucionar amb diàleg i cooperació i va insistir que els transports de cereals són una activitat purament humanitària que ha de mantenir-se al marge de les condicions de combat. Per això, Akar ha dit que espera del seu col·lega que “avaluï de nou” la decisió de suspendre la iniciativa.

Per la seva banda, el Kremlin ha informat de contactes amb Turquia i l’ONU sobre el futur del pacte, signat el juliol passat, sense anar més enllà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.