Política

irlanda del nord

Londres allarga el termini per a convocar eleccions a Irlanda del Nord

El ministre per a Irlanda del Nord pretén rebaixar el salari dels diputats nord-irlandesos per forçar un acord de govern

El govern britànic ha anunciat aquest dimecres que prorrogarà en fins a dotze setmanes el termini límit per a convocar unes eleccions anticipades a Irlanda del Nord, en crisi per la suspensió de l’Executiu de poder compartit entre nacionalistes i unionistes.

El ministre britànic per a la província, Chris Heaton-Harris, també ha avançat avui que Londres, com a mesura de pressió, reduirà entorn d’un terç el salari dels diputats nord-irlandesos mentre duri la paràlisi.

Els partits regionals no van aconseguir restaurar el govern autònom de Belfast en el termini fixat del passat 28 d’octubre, la qual cosa va portar a Heaton-Harris a anunciar aquest dia que convocaria uns comicis anticipats, si bé no va precisar la data per a aquesta nova cita amb les urnes.

El ministre per a Irlanda del Nord ha recordat avui en una intervenció en el Parlament britànic que la seva “obligació legal” és celebrar unes eleccions, però ha reconegut que “pocs les volen” i que el consens generalitzat és que “no canviaran res”. “Per això, introduiré nova legislació per a establir una pròrroga curta i directa al període de formació d’un Executiu”, ha declarat Heaton-Harris.

Després del fracàs dels partits a l’octubre, el ministre tenia un termini de dotze setmanes per a convocar els citats comicis, com a més tard a mitjan gener, mentre que les extensions anunciades avui li permeten portar aquesta cita fins a mitjan abril.

Per a llavors, el govern britànic confia que hi haurà avanços en les negociacions que manté amb la Unió Europea (UE) sobre el protocol del Brexit per a Irlanda del Nord.

El probritànic Partit Democràtic Unionista (DUP), segona formació en escons a les darreres eleccions, es nega a formar govern amb el nacionalista Sinn Féin, guanyador de les eleccions del maig passat, fins que Londres i Brussel·les no acordin una reforma radical del citat protocol.

En aquest context, els sondejos preveuen que totes dues forces polítiques obtindrien uns resultats similars en uns nous comicis, la qual cosa prolongaria la paràlisi i aguditzaria el malestar de la ciutadania amb els polítics locals en un moment de greu crisi econòmica.

“La gent a Irlanda del Nord està frustrada en veure que els diputats continuen rebent tot el seu salari sense exercir les funcions per a les quals han estat triats. En conseqüència, demanaré a aquesta cambra que em permetin reduir els seus salaris de manera adequada”, ha plantejat avui Heaton-Harris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.