Política

Regne Unit

El fenomen de la immigració

Londres busca un substitut a Ruanda

El govern estaria en negociacions amb països sud-americans com ara el Paraguai per enviar-hi els sol·licitants d’asil

Les traves legals per enviar-los al país africà han forçat el govern a buscar alternatives

Rishi Sunak vol aprovar per llei que els tribunals britànics estiguin per sobre dels europeus

Les complicacions que el govern britànic té per frenar la immigració il·legal provinent de la costa francesa i, sobretot, per enviar els sensepapers que arriben a Ruanda per culpa dels impediments legals, li ha fet canviar d’estratègia. L’executiu tindria converses avançades amb el Paraguai i altres països d’Amèrica del Sud per poder enviar-los allà mentre es resolen les seves peticions d’asil, que de vegades triguen anys a completar-se, segons ha explicat el diari britànic Daily Express, que cita una font del Ministeri d’Interior britànic.

La iniciativa d’enviar-los al Paraguai o a algun altre país sud-americà està impulsada per la ministra de l’Interior britànica, Suella Braverman, que pertany a l’ala més dretana i més brexitera del govern i que segueix la línia iniciada per la seva predecessora en el càrrec, Priti Patel, que va ser qui va posar en marxa les deportacions a Ruanda, el mes d’abril passat. L’acord amb Ruanda incloïa el pagament de 120 milions d’euros perquè es fessin càrrec de les persones que hi enviessin.

Els primers vols amb immigrants van ser frenats per una pluja de denúncies individuals a la justícia europea. La font va explicar al diari britànic que estan negociant amb altres països (s’ha publicat que un seria el Perú), però que el Paraguai és el més avançat en aquests moments. Al Paraguai, hi hauria menys impediments legals, perquè és un país amb un millor registre de drets humans.

També va dir que volien acabar amb les màfies que s’hi dediquen i que la millor manera de fer-ho és que les persones que entrin de manera il·legal al Regne Unit sàpiguen que aquest no serà el seu destí definitiu i que, una vegada que trepitgin sòl britànic, se les deportarà a països llunyans. El govern del Paraguai ha desmentit que hi hagi converses avançades amb el govern de Londres.

Des que va començar l’any, ja han entrat al país més de 40.000 immigrants sense papers pel canal de la Mànega procedents de l’Estat francès, una xifra rècord. Una tercera part, albanesos. Les declaracions de Braverman qualificant aquesta entrada d’immigrants com a “invasió” ha generat molta polèmica. “Bona part formen part de màfies [albaneses], o sigui que prou de parlar de pobres immigrants”, també va dir la ministra al Parlament.

Mesures urgents

El govern de Rishi Sunak vol posar en marxa un seguit de mesures urgents per frenar la immigració il·legal, com ara canviar la legislació per evitar que s’escudin en la llei d’esclavitud, incrementar la vigilància a la costa francesa (anunciada dilluns passat) i accelerar al Parlament la llei que situa els tribunals britànics per sobre dels europeus per permetre les deportacions a Ruanda, al Paraguai o on sigui, però lluny del Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.