Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia avança a Donetsk mentre Ucraïna recupera terreny a Lugansk

La captura de Bakhmut obriria a l’Exèrcit rus el camí a Sloviansk i Kramatorsk

Les tropes russes estarien fent avanços en el sud-oest de l’estratègica ciutat de Bakhmut, epicentre d’una feroç batalla a la regió oriental de Donetsk, en tant que intenten afermar-se en la veïna Lugansk, on l’Exèrcit ucraïnès resisteix i ha alliberat ja 13 localitats.

“La situació en el front és difícil. Malgrat les pèrdues russes extremadament grans, els ocupants estan planejant alguna cosa en el sud”, ha alertat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

No obstant això, el mandatari ucraïnès ha assegurat que els ucraïnesos mantenen la defensa d’aquests territoris i no permeten que l’enemic “aconsegueixi els seus propòsits”.

Esforços russos al Donbass

Segons ha indicat en el seu comunicat de guerra l’Estat Major General ucraïnès, “l’enemic continua concentrant els seus esforços principals en operacions ofensives a la regió de Bakhmut i Avdiivka”, on diverses localitats han estat atacades pel foc de tancs, artilleria i fins i tot l’aviació.

A la regió de Lugansk, pràcticament controlada per Rússia, les forces ucraïneses continuen la seva contraofensiva, segons el primer vicecap de l’Administració civil-Militar de la regió, Oleksiy Smirnov. “Actualment, 13 assentaments a la regió de Lugansk han estat alliberats. És necessari dur a terme labors de desminatge per a oferir serveis socials de manera segura als residents i restablir el funcionament de la infraestructura crítica”, ha dit Smirnov.

Per part seva, l’Exèrcit rus ha assegurat avui haver pres el control de tres noves localitats a la regió ucraïnesa de Donetsk. “Durant l’ofensiva de les tropes russes en la direcció de Donetsk van ser alliberats totalment les localitats i Pershne Travna, en la república popular de Donetsk”, ha assenyalat el portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia, general major Igor Konashénkov. A més, el portaveu ha asseverat que les forces russes han conquerit avui la localitat d’Andriivka, deu quilòmetres al sud de l’estratègica ciutat de Bakhmut.

La captura de Bakhmut obriria a l’Exèrcit rus el camí a Sloviansk i Kramatorsk, els principals bastions ucraïnesos a Donetsk.

L’estatunidenc Institut d’Estudis de la Guerra (ISW) ha constatat que “les forces russes han aconseguit avanços marginals al voltant de Bakhmut”, però ha assenyalat que “és poc probable que hagin avançat al ritme que afirmen les fonts russes”.

Segons el centre d’anàlisi, “és poc probable que les forces russes al voltant de Bakhmut posin ràpidament a la ciutat sota l’amenaça d’un cèrcol imminent”.

Baixes importants

Zelenski ha afirmat que a conseqüència dels acarnissats enfrontaments “Rússia perdrà cent mil soldats enguany i només Déu sap quants mercenaris”.

El comandament militar ucraïnès ha xifrat avui en més de 88.000 les baixes russes durant la guerra, mentre que Rússia ha reconegut oficialment unes 6.000 morts en les seves files i estima en més de 61.000 les baixes ucraïneses.

Encara que totes dues parts eviten parlar sobre les seves baixes, el tema es va convertir en objecte de polèmica aquest dimecres després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, publiqués en Twitter un vídeo en el qual xifrava en 100.000 les pèrdues en les files ucraïneses, tot i que després ho va editar per a eliminar aquesta afirmació.

El cap de premsa de l’Estat Major ucraïnès, Bogdan Senik, es va negar a confirmar aquesta xifra i va subratllar que es tracta d’una “informació reservada i subjecta a limitacions de difusió”.

“No obstant això, si el que va dir la presidenta de la Comissió Europea serveix per a condemnar al país agressor, només podem donar suport a les accions que propiciaran el càstig legal dels qui duen a terme el genocidi del poble ucraïnès”, va dir.

Els presos russos contractats per l’empresa Wagner lluiten sense equipament

El cap de gabinet de la Presidència d’Ucraïna, Andriy Yermak, ha denunciat per la seva part que l’empresa de mercenaris russa Wagner llança sense armes ni equipament al capdavant als presos russos contractats per aquesta companyia militar privada.

“Els porten a les posicions sense armes com si fossin carn. Després els porten les armes pràcticament abans de l’ordre d’avançar. Reben un rifle, però ni armilles antibales ni cascos, i comencen a assaltar les nostres posicions”, ha dit.

Yermak ha indicat que Wagner llança diàriament al capdavant centenars de persones com aquestes amb l’esperança que aconseguiran afeblir les defenses ucraïneses, mentre a l’esquena d’ “aquesta carn de canó” s’amaguen els militars professionals russos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.