Política

Estat espanyol

El PP demana al TC que aturi els canvis al Poder Judicial

El partit conservador presenta un recurs on sol·licita mesures cautelars urgents

El tribunal convoca un ple urgent per analitzar el recurs dels populars

El PP ha presentat aquest dimecres un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) espanyol amb el qual demana que aturi amb mesures cautelars urgents les reformes de les lleis que regulen el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el mateix TC que es pretenen aprovar a través de dues esmenes incorporades a la reforma del Codi Penal que es votarà demà dijous al Congrés dels Diputats.  El PSOE i Unides Podem han introduït aquestes modificacions per permetre que el govern espanyol pugui designar els seus dos candidats al TC encara que el CGPJ no ho hagi fet i que el Poder Judicial pugui triar els dos membres al TC que obtinguin més vots sense necessitat de sumar les tres cinquenes parts dels vots que exigeix actualment la llei.

La portaveu popular a la cambra baixa espanyola, Cuca Gamarra, ha anunciat aquest matí la presentació d’aquest “primer” recurs davant el Constitucional als passadissos del Congrés, on ha subratllat. Gamarra ha defensat que calen “mesures excepcionals” perquè el tràmit per aprovar les dues esmenes que recorren és d’una “manifesta anticonstitucionalitat” i “antijurdicitat”.

En concret, el PP vol suspendre els acords dels òrgans parlamentaris que han permès tramitar totes dues esmenes i esperen que el TC es pronunciï abans del ple extraordinari d’aquest dijous on es debatran les reformes. Són les esmenes que pretenen modificar la Llei Orgànica del Poder Judicial per eliminar la majoria de tres cinquenes parts per als nomenaments dels magistrats del Constitucional per part del ple del CGPJ i la que modifica la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional. Aquesta segona esmena elimina el plàcet, l’examen de la idoneïtat, als nous magistrats i habilita l’opció de renovar per sisens i no per terços.

El partit confia que el Constitucional es pronunciï abans del ple extraordinari d’aquest dijous per evitar que les modificacions es puguin aprovar. La formació conservadora considera que el tribunal de garanties té “temps de sobra” per respondre al seu recurs.

“Abans de la celebració del ple de demà esperem que s’hagi pronunciat el TC”, ha dit Gamarra. Segons la portaveu, amb aquestes reformes el govern espanyol  pretén “poder controlar ells” el Tribunal Constitucional.

Gamarra ha alertat que la “rapidesa” amb què s’han fet els canvis “impedeix el debat” i que s’hi facin informes. És per això que ha insistit que “no s’han de tramitar”. La popular ha lamentat que el govern espanyol actuï “per la porta del darrere”. “Davant tal atac a l’estat de dret és per la qual cosa el PP ha acudit avui al TC”, ha justificat.

La formació argumenta també que l’eliminació del quòrum de tres cinquenes parts al CGPJ per triar els magistrats, la majoria que s’exigeix al Congrés, afecta la independència i “limita les capacitats de proposta dels vocals del Consell”.

Fonts del PP consultades per l’agència EFE també assenyalen que eliminar el plàcet al Constitucional “suposa un atemptat contra la independència i autonomia del TC” i que la renovació per sisens “contradiu de manera clara” l’article 159.3 de la Constitució, que disposa que es renovaran per terceres parts cada tres anys.


Referèndum a Catalunya
Segons la portaveu dels populars, això és el que necessita l’executiu “perquè es pugui produir el referèndum” que demana ERC a Catalunya. “Està tot perfectament connectat”, ha argumentat.

La diputada ha posat en dubte les declaracions de membres del govern espanyol que garanteixen que no hi haurà un referèndum a Catalunya mentre governi el PSOE. “Demanaria al PSOE que deixi de mentir i de tractar-nos com beneits”, ha reclamat.

La número dos del PP ha instat els diputats socialistes a oposar-se a la reforma del Codi Penal que elimina la sedició i reforma la malversació en la votació de demà i que “ho aturin” trencant la disciplina de vot del partit.

El Constitucional convoca un ple urgent pel recurs del PP a les esmenes per renovar el Poder Judicial i el propi TC

El president del Tribunal Constitucional (TC) espanyol, Pedro González-Trevijano, ha convocat de manera urgent un ple per decidir sobre les mesures cautelaríssimes que el PP ha sol·licitat en el seu recurs contra la tramitació de les esmenes incorporades a la reforma del Codi Penal que fan referència al sistema d’elecció dels nous membres del mateix TC.

El ple s’ha de celebrar abans de la votació de la llei –que també inclou la reforma de la malversació i la derogació de la sedició- dijous a la tarda al ple del Congrés.

Trevijano ha encarregat la ponència sobre la petició del PP al magistrat del sector conservador Enrique Arnaldo.

Fonts del TC apunten que en aquest ple els magistrats hauran de decidir sobre l’admissió o no a tràmit del recurs del PP i també sobre les mesures cautelars urgents que demanen els populars.

Resta per veure si, en el cas que s’acceptin aquestes cautelaríssimes, la presidència del Congrés o la Mesa es veuen forçades a ajornar o modificar el ple extraordinari de dijous.