Política

El PSOE presenta al·legacions contra el recurs del PP al TC

El grup socialista demana al Constitucional que no adopti mesures cautelars per suspendre la votació de les reformes del poder judicial

La formació adverteix que la suspensió de tot o part d’un debat al Congrés afectaria els “fonaments de la democràcia”

El PSOE ha presentat aquest dijous un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) espanyol on s’oposa a les mesures cautelaríssimes que el PP ha demanat al mateix tribunal per intentar suspendre el debat en un ple extraordinari aquest dijous de les esmenes al codi penal que reformen el poder judicial.

El president del TC, Pablo González-Trevijano, ha convocat per les 10 del matí aquest ple on els magistrats han de decidir si aturen –abans que es voti la reforma, tal com demana un recurs del PP- la tramitació de dues esmenes de la reforma que fan referència al canvi del sistema d’elecció dels nous magistrats que pertoca nomenar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El Congrés preveu celebrar el ple per votar la reforma del Codi Penal aquest mateix dijous al migdia.

En un escrit signat per la secretària general del grup socialista a la cambra baixa espanyola, Maria Isaura Leal Fernández, el PSOE sol·licita personar-se a la causa com a part i insta el TC a no adoptar cap mesura cautelar urgent que suposi impedir la votació.

El partit sol·licita ser part en la causa perquè és “evident l’interès legítim com a part” en el “procediment legislatiu objecte del recurs d’empara”. A més, critiquen que encara no se’ls ha donat trasllat de la demanda d’empara del PP.  Els socialistes reclamen que se’ls doni tràmit d’al·legacions en relació amb la sol·licitud de mesures cautelars.

L’escrit del PSOE argumenta que acceptar les cautelaríssimes que reclama el PP i paralitzar el procediment legislatiu suposaria una “ingerència” del TC que “col·locaria a l’intèrpret suprem de la Constitució en una posició que no li correspon”.

El recurs insisteix que la suspensió del debat una “vulneració de l’autonomia parlamentària” i vulneraria els drets dels diputats en impedir que “exerceixin legítimament les seves funcions parlamentàries”. A més, alerta que de retruc afectaria indirectament el “dret a la ciutadania a participar en els afers públics a través dels seus representants”.

“La suspensió de tot o part d’un procediment en curs al Congrés dels Diputats afectaria un dels fonaments de la nostra democràcia”, afirma el PSOE. “L’exercici de la potestat legislativa per les Corts Generals és una de les bases de l’estat de dret i acordar la suspensió d’un procediment legislatiu que s’està desenvolupant en aquest moment a les cambres suposaria afectar directament al mateix”, argumenta.

En aquest sentit, el PSOE al·lega que l’adopció d’una mesura cautelaríssima respecte d’un procediment legislatiu en curs al Congrés no està justificada perquè, en no haver conclòs encara i la tramitació continuarà, no existeixen els “perjudicis de difícil reparació” que la justificarien. Els socialistes entenen que és un cop aprovada que el TC pot pronunciar-se en un eventual recurs d’inconstitucionalitat sobre el fons de la reforma i el procediment seguit.

La formació nega que s’hagin vulnerat drets durant el procediment legislatiu i subratlla que no existeixen precedents al parlament espanyol d’una suspensió d’aquesta mena.


“Deriva antidemocràtica”
En declaracions als passadissos del Congrés, el portaveu del PSOE, Patxi López, ha qualificat de “maniobra sense precedents” contra la sobirania popular l’intent del PP d’impedir que els diputats facin la feina per a la qual han estat elegits. Segons ell, els populars han fet amb aquest pas “un salt qualitatiu que determina el caràcter radicalment antidemocràtic” en la “deriva” del partit.

López ha avisat que acceptar la petició dels populars suposaria una “intromissió” del Constitucional en el poder legislatiu i confia que la decisió del TC amb “bona part dels seus membres caducats” no vagi “per aquest camí”.


“Colpistes amb toga”
El portaveu de Podem, Pablo Fernández, ha reaccionat aquest dijous a la convocatòria d’un ple del Constitucional per decidir si atura de manera cautelar la tramitació de la reforma del Codi Penal qualificant els magistrats de “colpistes amb toga”.