Economia

La llum puja un 18 % aquest diumenge

El megawatt hora es pagarà a 221 euros, el preu més car de la setmana

La franja horària més cara serà entre la una i les dues de la matinada i la més barata, de quatre a cinc de la tarda

El preu de la llum tornarà a pujar aquest diumenge un 18,5 %, fins als 221,4 euros el megawatt hora (MWh), segons els resultats de la subhasta celebrada al mercat majorista de l’electricitat. És el seu valor més alt aquesta setmana.

Sense l’anomenada “excepció ibèrica”, el mecanisme que limita el preu del gas natural destinat a la generació elèctrica, el preu majorista per aquest diumenge seria de 227,5 euros/MWh, és a dir, uns sis euros més, d’acord amb les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE) i del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas).

El preu mitjà final és el resultat de sumar als 97,7 euros/MWh fixats aquest dissabte en la subhasta del mercat majorista la compensació que han d’abonar els beneficiaris del topall a les centrals que fan servir aquesta matèria per generar electricitat, i que demà se situarà en -6,1 euros/MWh.

Per franges horàries, i exclosa la compensació, l’electricitat assolirà el seu preu més alt entre la una i les dues de la matinada, quan es pagarà a 140 euros/MWh. El MWh més barat serà el de quatre a cinc de la tarda, a 81,4 euros/MWh.

Malgrat aquesta pujada, el preu de l’electricitat serà aquest diumenge un 27,7 % inferior respecte al de fa un any i estarà per sota del registrat en alguns països de l’entorn. A França el preu mitjà serà de 230,5 euros/MWh; a Itàlia, de 247,3 euros/MWh; al Regne Unit, de 218,3 lliures/MWh (uns 250,1 euros/MWh), i a Alemanya se situarà en 189,7 euros/MWh.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.