Política

ESTAT ESPANYOL

Arxivada la causa de les suposades donacions reflectides a la caixa B del PP

El magistrat Pedraz considera que no s’ha acreditat la comissió de cap delicte ni es pot establir una relació entre els pagaments i els contractes adjudicats

S’arxiva així l’últim serrell que quedava obert dels anomenats ‘papers de Bárcenas’

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha arxivat la investigació sobre les presumptes donacions d’empresaris a la suposada caixa B del PP, reflectida en els coneguts com a ‘papers de Bárcenas’, a canvi d’adjudicacions públiques, perquè considera que no s’ha acreditat la comissió de cap delicte i que no es pot establir una relació entre els pagaments i els contractes adjudicats.

El magistrat, en atenció al criteri de la Fiscalia Anticorrupció, tanca així l’últim serrell que quedava obert del cas anomenat ‘papers de Bárcenas’, derivat de Gürtel, en estimar que “no hi ha element que permeti inferir, ni tan sols indiciàriament, que s’hagin produït aquells fets”.

Aquests ‘papers’ van sortir a la llum el 2013 i van acabar desembocant en dues investigacions: la que va derivar en una condemna a l’extresorer del PP Luis Bárcenas i al PP com a responsable civil pel pagament a B de part de la reforma de la seu del partit i la que es tanca aquest dilluns, que ha intentat determinar si les presumptes donacions d’empresaris a aquesta presumpta caixa B del PP perseguien adjudicacions públiques o favors a través d’administracions governades pel partit.

“No hi ha una anotació, un correu electrònic, un document, una conversa gravada, una declaració testifical… que aporti cap dada incriminatòria; com tampoc dels múltiples informes de la UDEF, Interventors de la Fiscalia i IGAE”, diu el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 a la interlocutòria, contra la qual es pot interposar recurs.

El jutge posa fi així a una llarga i “intensa” investigació que va començar el 2013, es va arxivar el 2015 i es va reobrir el 2017, arran que el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, assegurés en el judici d’aquesta macrocausa que la xarxa va cobrar comissions per obres públiques, i que d’aquests diners li donaven el 2 o el 3% a l’extresorer del PP Luis Bárcenas per aconseguir adjudicacions a ministeris com Foment o Medi Ambient. Bárcenas llavors ho va negar i quan Correa va ser citat davant del jutge d’instrucció, no va ratificar les declaracions.

Després d’analitzar els expedients de contractació de totes les empreses, demanar informes de diversos organismes i prendre declaració a investigats i testimonis al llarg d’aquests anys, el magistrat creu que no es pot vincular o relacionar els “ingressos per donacions investigades i l’adjudicació de contractes públics als presumptes donants”.

“La conclusió provisional ha de ser a tal respecte la de l’absència, de moment, de suficients indicis per estimar justificada la comissió dels delictes atribuïts als diferents querellats”, indica el magistrat.

Subratlla així mateix que l’últim informe pericial que quedava pendent en la causa, elaborat per la Intervenció General de l’Estat (IGAE), no va trobar als expedients de contractació estudiats “incompliments de la normativa aplicable”, cosa que “impossibilita establir una relació entre els pagaments o donacions i els contractes adjudicats”.

La IGAE va analitzar la forma de contractació i les possibles incidències en els diferents expedients, però en cap es conclou cap arbitrarietat o cap irregularitat, i no donen cap element que permeti la connexió dels contractes esmentats amb les preteses donacions dels anomenats ‘papers de Bárcenas’, conclou el jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.