Economia

estat espanyol

El Banc d’Espanya eleva el creixement el PIB per aquest any fins al 4,6%, però rebaixa el del 2023 fins a l’1,3%

L’ens supervisor preveu que la inflació tancarà l’any vinent en el 4,9%, set dècimes menys respecte de l’últim pronòstic

El Banc d’Espanya ha revisat a l’alça el creixement del PIB de l’Estat per aquest any fins al 4,6%, una dècima més que en el pronòstic de l’octubre per l’avançament “més intens de l’esperat” de l’economia en la segona meitat de l’any. Per contra, l’ens supervisor ha revisat lleugerament a la baixa el creixement pel 2023, fins a l’1,3%, una dècima menys que en l’última projecció. En aquest cas ho atribueix a “l’empitjorament” de la demanda externa.

Les projeccions macroeconòmiques també preveuen que la inflació tanqui l’any en el 8,4% de mitjana, tres dècimes menys que les últimes previsions; i que l’any vinent se situí en el 4,9%, set dècimes menys, per l’impacte de les mesures del govern espanyol per contenir l’alça de preus.

Pel 2024, el Banc d’Espanya ha situat el creixement del PIB en el 2,7%, dues dècimes més que el pronòstic de l’octubre; i la inflació en el 3,6%, 1,7 punts més, perquè aleshores ja no es preveu que hi hagi mesures extraordinàries per combatre l’alça dels preus.

L’ens també situa les tensions geopolítiques i el mercat energètic com els principals escenaris d’incertesa. Així mateix, alerta de la possibilitat que un context d’inflació “més persistent” produeixi efectes de segona volta, és a dir, que l’increment dels preus es traslladi als salaris i alimenti encara més l’espiral inflacionista.

Pel que fa a l’ocupació, l’organisme que lidera Pablo Hernández de Cos preveu que el 2022 tanqui amb una taxa d’atur del 12,8%; el 12,9% el 2023 i el 12,2% el 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.