Política

Estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de “copiar l’estil de l’independentisme”

El líder del PP insta el president espanyol a consensuar el codi penal o convocar eleccions

Defensa que la decisió del TC no afecta el fons del debat parlamentari sinó la forma

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha aplaudit i defensat aquest dimarts la decisió del Tribunal Constitucional (TC) espanyol d’aturar la tramitació al Senat de les disposicions sobre la reforma judicial. El popular ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de “copiar” l’estil de fer política de l’independentisme amb les seves “desqualificacions als òrgans de l’Estat”.

En una compareixença per valorar les mesures adoptades pel TC davant el recurs d’empara que la seva formació va presentar contra la tramitació de les esmenes al codi penal, que haurien permès desbloquejar el poder judicial, l’expresident gallec ha afirmat que el Constitucional “no ha furtat el debat parlamentari sinó que l’ha garantit”. I és que segons ell, el que ha fet el TC és evitar la “cacicada” que suposava tramitar la reforma per la via d’urgència i sense rebre abans els informes dels òrgans constitucionals.

En aquest sentit, ha considerat que la suspensió dictada pel tribunal de garanties “és una mera qüestió formal que no afecta gens el fons” de les lleis. Segons ell, els magistrats s’han limitat a dir al govern espanyol que “no pot defugir el debat parlamentari al Congrés i al Senat”. Núñez Feijóo ha retret als partits que donen suport a l’executiu que presentin “com un atac el que en realitat és una defensa del Parlament i les Corts, perquè sense respecte als drets dels diputats la cambra es convertiria en una extensió del govern”.

El popular ha rebutjat que es critiqui que els magistrats amb el mandat caducat hagin votat sobre el procés que ha de fer possible el seu relleu: “Voler posar ombres a la decisió pel fet que alguns membres tenen el mandat prorrogat és simplement lamentable, i crec que el TC no s’ho mereix”.

Segons ell, el TC només “ha dit al govern que no pot esquivar de les lleis, la Constitució i la democràcia” i que si Sánchez vol impulsar la reforma suspesa ho podrà fer, “però per les vies reglamentàries”. “Tenim una Constitució que ens protegeix fins i tot del nostre govern”, ha celebrat.


Estil “independentista”
El líder conservador ha criticat el que considera una “escalada verbal” del govern espanyol i els seus socis contra el TC. “Els espanyols no es mereixen que les institucions de l’estat ataquessin el TC de forma virulenta simplement per acceptar que dues esmenes no es poden incorporar a un text legal”, ha dit.

És per això que ha fet una crida a rebaixar el to de les declaracions: “Ja n’hi ha prou de parlar de cops d’Estat, de parlar d’intrigues contra la democràcia i de titllar els jutges del TC de feixistes amb toga”. “Ja n’hi ha prou d’impugnar el sistema que ha portat al nostre país els 40 anys de millors llibertats, estabilitat política i prosperitat econòmica del nostre segle”, ha afegit.

Núñez Feijóo ha acusat Sánchez d’haver “copiat” l’estil de fer política de l’independentisme, com les “desqualificacions als òrgans de l’Estat, l’exclusió de l’oposició de qualsevol procés decisori important, o la postergació del parlament mitjançant dreceres per evitar controls democràtics”. “No només cedeix en tot davant els independentistes, sinó que copia el seu estil de fer política”, ha dit.

El cap de l’oposició ha reclamat al president espanyol que “aturi l’escalada de cessions a l’independentisme” perquè així “deshonra la tradició democràtica del nostre país”. En aquest context, ha ofert al govern espanyol “consensuar” amb el PP la reforma del Codi Penal.  

“Li demano al president Sánchez que renunciï a modificar el Codi Penal amb pressa sense els informes corresponents, i li ofereixo que ho faci complint el que va prometre: que tipifiqui el referèndum il·legal, mantingui la sedició i les penes per malversació, i que renunciï a controlar els jutges”, ha concretat.

Segons ell, l’alternativa és la convocatòria d’unes eleccions anticipades. “Sánchez ha traslladat el missatge subliminal que farà tot el possible per aconseguir l’objectiu d’acontentar en tot el necessari els independentistes i controlar des del govern la justícia” i “jo dic als espanyols que faré tot el possible per defensar la democràcia i l’Estat de forma permanent i per garantir la independència de poder judicial”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.