Política

RÚSSIA

Putin afirma que les relacions amb la Xina són “les millors de la història”

El president rus i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, s’han reunit per videoconferència

El mandatari del país asiàtic està disposat, segons la traducció que ha ofert la televisió russa, a incrementar la interacció estratègica amb Rússia

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha qualificat aquest divendres les relacions amb la Xina de les “millors de la història” en una conversa per videoconferència amb el seu homòleg del país asiàtic, Xi Jinping.

“Les nostres relacions suporten dignament tota prova, demostren maduresa i estabilitat i continuen ampliant-se dinàmicament”, ha dit a Xi el cap del Kremlin.

Segons Putin, les relacions entre Moscou i Pequín són “les millors de la història i un model de cooperació entre grans potències al segle XXI”.

“Amb vostès veiem de la mateixa manera les causes, la marxa i la lògica de les transformacions del paisatge geopolític global”, ha afegit.

El líder rus ha destacat que un lloc “especial” en les relacions l’ocupa la cooperació tecnicomilitar entre els dos països.

Segons ell, aquesta cooperació “contribueix a garantir la seguretat dels nostres països i mantenir l’estabilitat a les regions clau”.

“Tenim el propòsit d’enfortir la cooperació entre les forces armades de Rússia i la Xina”, ha assegurat Putin.

El cap del Kremlin s’ha mostrat convençut que l’any que ve els dos líders podran fer una reunió presencial.

“Estimat senyor president, estimat amic, l’esperem a Moscou amb una visita d’Estat la primavera que ve”, ha dit.

Ha emfatitzat que aquesta visita demostrarà al món la solidesa de les relacions russo-xineses i serà “el principal esdeveniment de l’any en les relacions bilaterals”.

Pel que fa a les relacions econòmiques, ha dit que malgrat la conjuntura exterior “les restriccions il·legítimes i el xantatge directe per part d’alguns països d’Occident, Rússia i la Xina han aconseguit garantir ritmes rècord d’intercanvi comercial”.

El president rus ha destacat que aquest any els intercanvis comercials entre els dos països augmentaran “aproximadament en un 25%”.

“Amb aquesta dinàmica, l’objectiu que ens hem plantejat d’arribar el 2024 als 200.000 milions de dòlars (d’intercanvi comercial) el podrem assolir de manera anticipada”, ha assenyalat.

Xi, per la seva banda, ha afirmat, segons la traducció oferta per la televisió russa, que Pequín està disposat a incrementar la interacció estratègica amb Rússia que ofereix a les parts “possibilitats per al desenvolupament”.

Segons el líder xinès, ser “socis globals beneficia els pobles” dels dos països.

Alhora, ha destacat que aquest any ha tingut dues reunions presencials amb Putin, amb qui ha parlat també per telèfon “en diverses ocasions”.

“Mantenim un estret contacte estratègic”, ha dit el cap del Kremlin i ha afegit que les relacions amb Rússia han demostrat la seva “resiliència” a la “nova època” que viu el món.

Un altre dels temes de conversa a la reunió ha estat la guerra d’Ucraïna. Xi Jinping ha destacat que la Xina “ha notat que Rússia mai s’ha negat a resoldre el conflicte a través de negociacions diplomàtiques”, segons el diari oficialista xinès Diari del Poble.

“El camí cap a les converses de pau no serà fàcil, però mentre no s’abandonin els esforços, sempre hi haurà la perspectiva de la pau”, ha afegit el mandatari xinès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.