Societat

ciutat del vaticà

Benet XVI serà enterrat a l’antiga tomba de Joan Pau II

Milers de persones fan cua per acomiadar-se del papa emèrit, mort dissabte als 95 anys

La capella ardent ha quedat oberta aquest matí a la basílica de Sant Pere del Vaticà

El funeral serà aquest dijous

Benet XVI, mort dissabte passat als 95 anys, serà enterrat a la tomba que va ocupar Joan Pau II a la cripta dels pontífexs sota la basílica de Sant Pere del Vaticà, ha confirmat aquest matí el portaveu del Vaticà, Matteo Bruni.

El papa emèrit, va explicar Bruni, havia deixat dit –com va explicar el seu biògraf Peter Seewald– el seu desig de ser enterrat en aquest lloc de les grutes vaticanes on van descansar les restes de Joan Pau II fins al maig del 2011, quan el taüt va ser de nou exposat a la basílica de Sant Pere després d’haver estat beatificat pel papa alemany.

La que serà la tomba del pontífex emèrit va pertànyer també al sant pare Joan XXIII i es troba a pocs metres de la de Sant Pere i davant les sepultures de dues reines, Cristina de Suècia i Carlota de Xipre.

Benet XVI també tindrà, com va tenir Joan Pau II, una senzilla làpida de marbre blanc amb la inscripció dels anys del seu pontificat en llatí.

L’enterrament tindrà lloc després del funeral que celebrarà Francesc, el seu successor al capdavant de l’Església catòlica, aquest dijous a 2/4 de deu del matí a la plaça de Sant Pere del Vaticà després de tres dies de capella ardent dins de la basílica perquè els fidels puguin acomiadar-se d’ell.

El portaveu del Vaticà ha confirmat també que les úniques delegacions presents oficialment al funeral seran les d’Itàlia i Alemanya.

La resta d’assistents –ha explicat Bruni– ho farà a títol personal, ja que no hi ha invitacions per part del Vaticà atès que Benet XVI va deixar de ser cap de l’Església catòlica i de l’Estat del Vaticà després de la seva històrica renúncia el febrer del 2013.

També queden per definir alguns detalls de la litúrgia del funeral, perquè no es tracta d’un papa en actiu, en ser Benet XVI el primer pontífex a renunciar des de temps de Gregori XII, fa sis segles.

Per exemple, no s’ha indicat si, com mana la tradició, el cos del papa emèrit serà acollit per tres fèretres: un de xiprer folrat de vellut carmesí i encaixat en un altre de plom de quatre mil·límetres de gruix, encaixat en un altre de fusta d’om. Bruni tampoc va aclarir si es proclamarà el període de dol de nou dies a l’Església. Les restes del papa emèrit han quedat exposades avui a la basílica de Sant Pere del Vaticà. Milers de fidels fan cua per entrar a la basílica i donar l’últim adeu a Benet XVI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.