Política

Milers de fidels diuen adeu a Benet XVI a la basílica de Sant Pere del Vaticà

El papa Francesc presidirà un funeral que no serà d’Estat perquè Ratzinger no era l’actual pontífex

Se l’enterrarà a la tomba on hi havia Joan Pau II

Milers de fidels van desfilar ahir per la basílica de Sant Pere per donar l’últim adeu al papa emèrit Benet XVI, mort dissabte a 95 anys, el primer dia que s’obria la seva capella ardent, que s’acabarà dijous amb el seu funeral.

Ratzinger, que el 2013 va ser el primer pontífex a renunciar al papat en els últims sis segles, jeia sobre un cadafal de tela daurada als peus de l’altar de la Confessió i del baldaquí de Bernini, sobre el lloc on segons la tradició va ser enterrat sant Pere. Vestia els vestits pontificis, la casulla vermella (color del dol papal) sobre una túnica blanca, però en no ser un papa regnant, pel fet d’haver renunciat, no se li va col·locar el pal·li, l’estola blanca que es posa sobre les espatlles i que representa la seva jurisdicció.

Benet XVI duia al cap una mitra blanca de vores daurades, a les mans portava un rosari i l’anell que va dur durant el seu temps d’emèrit (l’anell del Pescador, que evoca el poder papal, va ser destruït) i calçava un parell d’austeres sabates negres en lloc de les vermelles que representen la sang màrtir.

La capella ardent va provocar una llarga fila de persones que feia la volta a la plaça de Sant Pere i que va desfilar davant les restes del papa alemany, escortades per dos guàrdies suïssos. Molts eren fidels que inclinaven el cap davant el pontífex o feien el senyal de la creu mentre que altres eren turistes o persones a qui aquesta defunció vaticana ha enxampat a Roma.

Mentre el temple vaticà celebrava les exèquies a l’interior, a fora els operaris enllestien els preparatius del funeral de dijous, presidit per Francesc, un fet inèdit, atesa la inusual convivència de dos papes l’última dècada. No serà un funeral d’estat, en no tractar-se d’un pontífex regnant, tot i que hi assistiran delegacions oficials d’Itàlia i del país natal de Ratzinger, Alemanya.

El cos de Benet XVI serà enterrat a la cripta de la basílica de Sant Pere. La tomba, triada per ell mateix, és la que va contenir les restes del seu admirat Joan Pau II, buida des que el seu cos va ser exposat a la superfície del temple el maig del 2011.

Missa a la Sagrada Família

L’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Joan Josep Omella, assistirà dijous al funeral del papa emèrit Benet XVI, a la basílica de Sant Pere de la Ciutat del Vaticà, segons ha confirmat l’Arquebisbat de Barcelona. Omella també presidirà el 7 de gener a la basílica de la Sagrada Família una missa en memòria de Ratzinger, acompanyat dels bisbes auxiliars de l’Arxidiòcesi, del clergat i dels fidels que vulguin assistir-hi. L’accés a la basílica serà lliure a partir de les 16.15 hores fins a completar l’aforament disponible i la cerimònia tindrà lloc a les 17.00 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.